Ur flödet/i korthet

En månad före det brittiska riksdagsvalet den 4 juli, tyder en opinionsundersökning från YouGov på att britterna kan förvänta sig en politisk omvälvning.

I månader har den brittiska pressen varnat för att premiärminister Rishi Sunaks konservativa parti står inför något som kan liknas vid en total förintelse, precis som det länge har förutspåtts att Labour under Sir Keir Starmers ledning kommer att uppnå en bekväm majoritet.

Den stora nyheten är dock att det bara fem år gamla Reform Party kommer att bli ungefär lika stort som de konservativa. YouGov-undersökningen ger Sunaks parti 19 procent av rösterna, medan hela 17 procent går till Reform Party, som fått en vitamininjektion sedan Brexitledaren Nigel Farage beslutade sig för att återinträda i brittisk politik och nyligen tog över partiets ordförandepost, samtidigt som han kandiderar till parlamentet.

Chockmätningen genomfördes under måndagen och tisdagen.

Det konservativa frifallet är desto mer anmärkningsvärt eftersom partiet har varit ett av de mest framgångsrika i något demokratiskt land, och har dominerat brittisk politik under de senaste två århundradena. Så sent som i valet 2019 fick de konservativa 365 platser av underhusets 650. Nu förutspås det att Rishi Sunaks parti kan få nöja sig med 66 efter nästa månads val.

Orsaken till den konservativa derouten är lätt att finna. Istället för att sänka skatterna som utlovat, har partiet lagt den tyngsta skattebördan på britterna sedan andra världskriget för att kunna betala för nedstängningarna under corona.

Och kanske lika viktigt: Man har försummat att använda Brexit för att stävja invandringen. Inför förra valet meddelade de konservativa att de skulle minska invandringen till några tiotusentals per år. Faktum är dock att landet har översvämmats av 1,2 miljoner migranter bara under 2022 och 2023 – det vill säga vid en tidpunkt då de konservativa har suttit i den absoluta majoriteten av parlamentet.

Det är okänt om Reform Partys många röster kommer att resultera i parlamentsplatser på grund av det särskilda brittiska valsystemet som kallas ”first past the post”, vilket innebär att det största partiet vinner parlamentsplatsen, oavsett om andra partier tillsammans kanske får fler röster.

Det förväntas dock att Nigel Farage åtminstone säkrar en plats i Westminster.

Läs också