
Han föreslår en ny princip för rätten att söka asyl, som innebär att flyktingar som rest genom säkra länder kan avvisas vid gränsen.
I en intervju med Klassekampen hävdar Forfang att asylrätten, som den praktiseras idag, bidrar till ett enormt migrationstryck på Europa. Han menar att Europa signalerar att alla bara kan komma och söka asyl vid gränsen.
Forfangs tydliga budskap är att ”Rätten att söka asyl ska bara gälla i det första tillräckligt säkra landet. Om du är i Turkiet är du säker.”
Enligt hans förslag kommer asylsökande som redan har passerat genom säkra länder att förlora rätten att söka asyl i efterföljande länder.
Forfang befarar att utan systematiska förändringar och kontroller av Europas yttre gränser kommer migrationsströmmen att fortsätta tills systemet kollapsar och nämner flyktingkrisen 2015 som ett exempel på ”året då dammen brast”.
Internationellt finns principen om ”första asylland” eller ”säkert tredje land” i olika former, bland annat i EU:s Dublinförordning, som syftar till att förhindra att asylsökande söker skydd i flera medlemsländer. Det finns dock en debatt om huruvida denna princip är helt förenlig med internationell flyktingrätt, inklusive 1951 års flyktingkonvention, som inte uttryckligen kräver att asylsökande ska söka skydd i det första säkra land de anländer till.
Kritiker av principen om ”första säkra land” oroar sig för att den kan leda till att asylsökande inte får en verklig möjlighet att få sin sak bedömd eller att de riskerar att skickas tillbaka till ett land där de ”ändå inte är tillräckligt skyddade”.
Internationella organisationen för migration (IOM) hävdar att situationen för flyktingar i världen är allvarlig. De hävdar att sedan 2014 har mer än 72.000 människor förlorat sina liv eller rapporterats saknade under sin flykt.
IOM:s chef Amy Pope har sagt att dessa siffror är ”en tragisk påminnelse om de risker människor tar när de inte har säkra alternativ i sina hemländer”.
Norges tidigare asylchef, Amy Pope, har sagt att dessa siffror är ”en tragisk påminnelse om de risker människor tar när de inte har säkra alternativ i sina hemländer”.
Förslaget understryker därmed behovet av en grundläggande förändring av asylsystemet för att hantera migrationstrycket på Europa, ett förslag som sannolikt kommer att väcka debatt både nationellt och internationellt.