Nyheter

Den finska regeringen har lagt fram ett lagförslag som skulle göra det möjligt att stoppa invandrare vid gränsen och neka dem både inresa och asyl.

Det finns dock några villkor som måste uppfyllas innan lagförslaget träder i kraft, skriver Yle.

  • Lagen gäller i högst en månad i taget.
  • Det måste finnas ett hot mot Finlands suveränitet eller nationella säkerhet.
  • Det måste vara möjligt att fastställa att inga andra medel är tillräckliga för att garantera säkerheten.
  • Enligt propositionen är det upp till regeringen och presidenten att avgöra när kriterierna är uppfyllda.

Bakgrunden till lagen är Rysslands försök att använda migranter för att påverka Finland. Förra året passerade några asylsökande gränsen till Finland. Tidigare har Ryssland inte tillåtit människor att passera gränsen utan ordentliga resedokument. Det fanns också tecken på att Ryssland lockade och hjälpte asylsökande att komma till Finland. Antalet personer verkade öka.

Finland har hållit sina gränsövergångar mot Ryssland stängda sedan november. Anledningen var att Ryssland lät migranter från länder som Syrien, Irak och Somalia nå de finska gränsövergångarna, många på cykel.

Starkt kritiserad

Föga överraskande har förslaget kritiserats hårt av vänsterorganisationer och anklagas för brott mot flera internationella överenskommelser och ”mänskliga rättigheter”, vilket Yle sammanfattar så här:

  • Rätten att söka asyl.
  • Förbud mot kollektiva utvisningar.
  • Rätten till liv.
  • Förbud mot tortyr.
  • Lagligt skydd.

Det är svårt att se hur förbudet mot kollektiva utvisningar överträds, eftersom de asylsökande ändå inte kommer att vara i Finland enligt lagen. Att nekas inresa är inte detsamma som utvisning.

Arten av tortyr är också lite svår att förstå.

Folkrättsexperten Elina Pirjatanniemi säger att lagförslaget är en kränkning av mänsklig värdighet genom att den instrumentaliserar människor för att tjäna fientliga politiska syften.

– Att driva tillbaka människor över gränsen utan en rättvis process är också att utnyttja dessa människor som enbart verktyg, istället för människor med människovärde.

Polen, Lettland och Litauen har redan infört liknande åtgärder efter att Vitryssland skickat stora grupper av migranter från Mellanöstern över gränsen till EU 2021.

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna behandlar för närvarande flera mål mot Polen, Lettland och Litauen.