×

Nyheter

 

Grunden för den tyska säkerhetstjänsten Verfassungsschutz klassificering av AfD som ”högerextremt” finns i en 1.100-sidig rapport som endast är avsedd för internt bruk och därför inte är planerad att publiceras.

Detta enligt Deutsche Welle (DW).

Tjänsten erbjuder endast en vag utarbetande av slutsatsen:

”Partiets rådande etniska och härstamningsbaserade förståelse av folket är inte förenlig med den fria demokratiska grundordningen”, säger säkerhetsmyndigheten. Partiet har som mål att utesluta vissa befolkningsgrupper från ett jämlikt deltagande i samhället.

”Specifikt anser AfD till exempel att tyska medborgare med en historia av migration från länder med muslimsk majoritet inte är jämlika medlemmar av det tyska folket, såsom partiet definierar det etniskt”, heter det i uttalandet.

Detta ska ha uttryckts av ledande företrädare för AfD, och det har varit avgörande för slutsatsen, enligt Verfassungsschutz biträdande chefer Sinan Selen och Silke Willems.

Ulrich Kraetzer, utrednings- och reportageredaktör på Die Welt, kommenterade att det är mycket tveksamt att grunden för säkerhetstjänstens slutsats inte är offentlig.

AfD har länge försökt bekämpa Verfassungsschutz stämpling av partiet som extremistiskt genom domstolarna, och den kampen fortsätter.

Samtidigt håller förslag om att förbjuda AfD på att bli en politisk fråga. Bundestag, Bundesrat och regeringen kan alla ansöka om ett förbud hos författningsdomstolen.

Inrikesminister Nancy Faeser (SPD) hävdar att det inte har förekommit något politiskt inflytande på Verfassungsschutz.

Men den tidigare chefen för säkerhetstjänsten, Hans-Georg Maaßen, avskedades från sin position 2018 efter att ha hamnat i onåd hos dåvarande premiärminister Angela Merkel.

AfD är det enda parti som kan rädda Tyskland, menade Elon Musk i december.

AfD ligger för närvarande i topp i opinionsmätningarna i Tyskland och många tyska politiker är tveksamma till att tala om ett förbud.

Det finns dock ett europeiskt prejudikat med partiet Vlaams Blok, som förbjöds i Belgien 2004 trots att det var det största partiet i den flamländsktalande delen av befolkningen. Partiet återuppstod relativt snabbt under namnet Vlaams Belang.