
Sent på kvällen den 14 april ryckte polis och ambulans ut till Biskopsgården i Göteborg efter att inringare rapporterat att de hört skottlossning i området. Två män i 20-årsåldern fördes till Sahlgrenska sjukhuset med skottskador, men avled där av sina skador. Ett 15-tal personer samlades utanför akutmottagningen och det var en upprörd stämning på platsen. Två polispatruller bevakade ingången och avdelningen var stängd.
Enligt en stor kartläggning som svensk polis har gjort riskerar 90 barn och ungdomar att dras in i gängkonflikten i Biskopsgården. Det rapporterar SVT och Göteborgs-Posten.
För att sätta stopp för detta genomförs nu hembesök ”Det har varit väldigt bra samtal med föräldrarna”, säger polisens lokalområdeschef Daniel Norlander.
Det är snart tre veckor sedan två unga män sköts ihjäl på en parkeringsplats i området. Utredningen av dubbelmordet pågår fortfarande och teorin är att mordet är relaterat till den pågående gängkonflikten i området.
Parallellt med utredningen arbetar polisen med att förhindra eventuella hämndaktioner, vilket hittills verkar ha varit framgångsrikt.
Som ett led i detta arbete har polis och socialsekreterare identifierat 90 barn och ungdomar som de är oroliga för. ”Vi är oroliga för att de antingen ska bli offer för våld eller förövare av våld”, säger Norlander.
De yngsta är 13-14 år gamla, medan de äldsta är 18 år. En del av dem är redan inblandade i gängkonflikten, medan andra hittills bara befunnit sig i utkanten, men riskerar att dras in i den.
Planen är att polisen ska besöka föräldrarna till dem alla. Hittills har 45 så kallade bekymringssamtal genomförts.
”Vi har åkt dit och sagt ’vi är oroliga för ditt barn’. Alla föräldrar vill det bästa för sina barn, och det märks i samtalen. De har välkomnat det”, säger Daniel Norlander.
Samtidigt säger han att många föräldrar inte inser att deras barn kan vara i fara. ”Man tänker inte på att ens barn kan vara inblandat i något, men det är farligt att vara naiv som förälder”.
Han betonar att föräldrar har det yttersta ansvaret för att uppfostra sina barn.
”Men vi måste göra vad vi kan för att stödja föräldrarna så att deras barn inte dras in i gängkriminalitet”, säger Daniel Norlander.
Polisen har också intensifierat sitt samarbete med skolorna. Exempelvis kommer polisen att finnas på plats på Svartedalsskolan i Biskopsgården varje dag under hela maj månad.
”När en så allvarlig händelse som den i Biskopsgården precis har inträffat finns det en påtaglig oro i lokalsamhället och sedan också på skolan”, säger Johanna Pettersson, utbildningschef på Hisingen, till SVT.
Den mångkulturella stadsdelen Biskopsgården i Göteborg har länge brottats med allvarlig brottslighet. I maj 2024 fick en planerad trygghetsvandring i Biskopsgården med arbetsmarknads- och etableringsminister Johan Pehrson (L) ställas in på grund av bristande säkerhet. Anledningen var en varning från Säkerhetspolisen (Säpo).
Svenska myndigheter varnar Norge för ”kris” på grund av kriminella barn
De senaste åren har Sverige sett en explosion i antalet barn och ungdomar som är inblandade i mord eller mordförsök. Teresa Carvalho, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, varnade nyligen sina norska kollegor att ”jag hoppas verkligen att ni tar tag i den här utvecklingen innan det blir en kris som den i Sverige”.
Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) hävdar trots detta att ”det har blivit mycket svårt att vara kriminell i Sverige”. Strömmer skäms inte heller för att våldsbrott har blivit en svensk exportvara till grannländerna.
Sveriges justitieminister: Jag skäms inte för exporten av brott