Nyheter

Kriminella nätverk från Sverige utgör ett växande hot mot samhällen i norra Norge, särskilt i Troms, varnar norsk polis efter en insats. Enligt polisinspektör Yngve Myrvoll bedöms de svenska nätverken vara det största brottshotet i Troms polisdistrikt. Under utredningar har kopplingar till det splittrade Foxtrotnätverket och Gottsundanätverket i Uppsala identifierats.

– Vi ser omfattande narkotikahandel och bedrägerier där stora summor pengar är inblandade, säger Myrvoll vid en presskonferens på onsdagen.

Han tillägger att lokala ungdomar blivit djupt involverade i de svenska gängens kriminella aktiviteter, och att polisen fokuserar på att förhindra vidare rekrytering. Sambanden med svenska nätverk sträcker sig flera år tillbaka. Under våren har en omfattande utredning lett till åtta gripanden samt beslag av narkotika, kontanter och skjutvapen.

Justitieminister Gunnar Strömmer kommenterar till SVT Nyheter att de allvarliga signalerna från Norge understryker behovet av en fortsatt hård politik mot gängvåld, kriminell ekonomi och rekrytering av unga i Sverige.