×

Nyheter

Tysklands premiärminister Friedrich Merz avvisade på måndagskvällen EU-kommissionens planer på att påskynda EU:s förbud mot bilar med förbränningsmotor från 2035 till 2030 för tjänstebilar och hyrbilar.

Förslaget ignorerar helt de gemensamma behov som vi har i Europa för tillfället, säger den tyske premiärministern enligt Die Welt.

Liksom Giorgia Meloni vill Merz inte binda bilindustrin till att bara producera elbilar, och han använder också en vokabulär som liknar den italienska premiärministerns:

”Det här är inte rätt förslag. Istället vill vi vara öppna för teknik.”

Merz representerar ett parti som vill ha vad som nu verkar vara en oundviklig omkamp mot hela EU-förbudet från 2035, då försäljning av nya bensin- och dieselbilar kommer att förbjudas, om inte facket ändrar sig.

Under valrörelsen hade CDU/CSU förespråkat ett förbud mot förbränningsmotorer i EU. Merz lyfte fram denna fråga som ett exempel på hur EU har kritiserats. ”Vi har också fastställt vad vi förväntar oss av Europa i koalitionsavtalet”, betonade han och syftade på sin koalitionspartner SPD.

Merz påminner om fordonsindustrins betydelse för Europa:

Merz påpekade att han tidigare hade diskuterat fordonsindustrins framtid vid ett möte med stora tyska företag. ”Fordonsindustrin är en av kärnindustrierna på den europeiska kontinenten och vi får inte låta den förstöras genom att begränsa den till teknologier som vi inte ens vet om alla kommer att vara säljbara vid just det här datumet”, sade han om elektromobilitet. ”Vi motsätter oss därför sådana specifikationer. Konsumenterna ska själva få bestämma vilka bilar de vill köra.” Nu blir det en intensiv diskussion.

Han underlåter inte heller att påpeka vem som bidrar mest ekonomiskt till facket:

De som betalar en fjärdedel av EU:s budget bör enligt min mening också ha ett ord med i laget när det gäller den slutliga utformningen av de strategiska perspektiven för EU under de kommande åren.

Det finns alltså en något hårdare ton mot Bryssel från Tysklands premiärminister, som i praktiken går emot EU-kommissionen.