
Initiativet är en del av regeringens ”Handlingsplan mot muslimfientlighet 2025-2030”, som presenterades i december.
Målgruppen är främst skolelever och initiativet följer mönstret från befintliga samiska och judiska informationssatsningar, där representanter för dessa minoriteter reser runt i skolor i syfte att sprida kunskap om sin kultur, bland annat för att motverka diskriminering.
Med införandet av ett muslimskt mentorsprogram formaliserar regeringen genom Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) en verksamhet som den islamiska föreningen Rabita säger sig ha bedrivit sedan 2018.
När regeringens handlingsplan presenterades förra året rapporterade NRK att ”kampen mot desinformation ska bekämpa antimuslimska känslor i Norge”.
– Ingen ska vara rädd för att visa vem de är och vad de tror på. Fientlighet mot muslimer skapar oro och rädsla i vårt samhälle. Och vi har alla ett ansvar för att bekämpa detta, på alla nivåer och i alla sektorer, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vid lanseringen av handlingsplanen.
Bland de 30 konkreta punkterna finns formaliseringen av en muslimsk guideordning, som ska arbeta för att lära skolelever och ungdomar om islam och muslimer på ett sätt som kan motverka stereotyper, fördomar och diskriminering.
– Informationssatsningen kommer att återspegla mångfalden i den muslimska befolkningen i Norge och kommer att utvecklas i dialog med ett brett spektrum av muslimska religiösa samfund och andra relevanta intressenter, säger Lubna Jaffery (Ap), kultur- och jämställdhetsminister.
Rabita var närvarande vid presentationen av regeringens handlingsplan och uttalade sig samma dag:
Sedan 2018 har vi haft 32 rådgivare, 540 skolbesök och träffat 72.000 elever och studenter i Norge.
Den Islamiska Federationen meddelade samma dag att man såg fram emot att bli en del av regeringens projekt:
Det muslimska mentorprogrammet har redan etablerats av Islamiska förbundet, Rabita, i samarbete med @minotenk och ägs nu av @muslim_dialogue_network, initiativet formaliseras nu av regeringen genom att det kopplas till en utbildnings- eller forskningsinstitution. Vi ser mycket fram emot att vara en del av utvecklingen och formaliseringen av den muslimska informationssatsningen.
Flera kända terrorister har haft kopplingar till Rabita, som anses vara anslutet till Muslimska brödraskapet.