

På torsdagen lämnade norska Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på uppdrag av norska livsmedelsverket in en rapport som identifierar de kemiska föroreningsrisker som kan hota dricksvattenresurserna.
Allt fler vindkraftparker på land etableras, och det har blivit tydligt att byggnation, drift, underhåll och avveckling kan påverka kvaliteten på dricksvattnet i närliggande vattendrag.
Fastställande av krav
Rapporten kommer att ge den norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten en kunskapsbaserad grund för att fastställa krav på konsekvensbedömningar och detaljerade planer för att skydda människors dricksvatten.
”Vi har märkt att det finns ett stort intresse för detta område”, säger projektledaren Helen Engelstad Kvalem från den vetenskapliga kommittén till NTB. Expertgruppen bakom rapporten betonar att det är mycket viktigt att den norska livsmedelsmyndigheten informeras och involveras tidigt i processen.
Extrema väderförhållanden
Expertgruppen skriver också att planer måste göras för extremt väder, och att det måste finnas en tillräcklig säkerhetsmarginal för vad vindkraftverken tål när det gäller starka vindar. Ett förslag är att alla olyckor vid vindkraftparker ska rapporteras och sammanställas i ett register som görs tillgängligt för andra myndigheter.
Vetenskapskommittén föreslår också en eventuell haverikommission för vindkraftverk, liknande dem som finns för flygplan, tåg och sjöfart.
