×

Kommentarer

Macron och von der Leyen ledde en stor konferens på Sorbonne på måndagen, med målet att Europa ska ta ledningen i kampen för akademisk frihet. Pompösa omgivningar och pompösa ord har en direkt adressat: Trumps Amerika.</p

Européer säger: Vi är bättre. Nu är det vår tur. Vi tar över stafettpinnen. Macron gav utan att blinka efter för antiamerikanska känslor.

– Ingen kunde ha föreställt sig att denna stora demokrati med en ekonomisk modell som förlitar sig så starkt på fri forskning skulle ha gjort ett sådant misstag, sade president Macron under mötet.

Han tillade att ”vi förkastar alla diktat där en regering säger att du inte kan göra forskning om det här eller det”.

Det är samma ton som från LO:s avgående ordförande Peggy Hessen Følsvik, som i Kirkenes sade att demokratin monteras ned bit för bit i USA.

Macron vet bättre. Varför spelar han ut det här kortet i ett ödesögonblick för Europa?

De som talar högst om det dystra i världssituationen är de som bidrar till att polarisera den ännu mer. Det står nu klart att den europeiska eliten spekulerar i att vidga klyftan till Trumps USA.

Konferensen uppmärksammades på Nyhetsmorgen, där Norges forskningsråds vd Mari Sundli Tveit intervjuades. Hon var strålande glad. ”Anti-Trumpism och EU-entusiasm går hand i hand. Den akademiska friheten är hotad i USA i dag. Trump berövar universiteten inte bara finansiering utan också skattebefrielse. Utländska studenter måste genomgå rigorösa kontroller. Forskningen kommer inte att spegla mångfald, och människor kommer att gallras ut till jobb på grund av sina politiska åsikter.

Fattar Tveit att det här är en beskrivning av Bidens USA, inte Trumps?

De har presenterat en förvrängd bild av USA i tio år. Nu bär det frukt under Trumps andra mandatperiod. Norrmännen är villiga att tro vad som helst om Trump: Berättelsen har varit konsekvent. Det finns en röd linje från den första till den andra mandatperioden. Under tiden har han försökt göra uppror!

Bort med honom!

Under Gro körde folk runt med skyltar på sina bilar: Väck mig. Det ansågs för vulgärt. Nu är alla medier, politiker och institutioner med på samma vagn: Väck mig! Vi ska ut i krig mot Trumps USA som har haft fräckheten att lägga sig i.

Ska Norge köpa nya fregatter, säger du? Tidernas största inköp (jag trodde det var F-35) 100 miljarder. «Forskaren » Ståle Ulrichsen dyker skickligt upp i Dagsnytt för att säga att de amerikanska båtarna är dåliga för våra behov: De är dåliga på att upptäcka ubåtar och har för lite kanoner på däck. Försvarsminister Tore O. Sandvik hade varit i Frankrike och fått en rundtur. Fransmännen kan sina saker!

Oavsett vilket ämne man är inne på handlar allt om hur hemskt Trump beter sig. I dag: Kanada.

Vi måste vara glada att vi har EU.

Men är det verkligen så illa som norska journalister påstår? Anders Ulstein vid Campus Ålesund skriver i universitetsavisa.no:

En undersökning vid University of South Dakota visade att så många som 42 procent 2023 ansåg att pensumlitteratur inte bör innehålla texter som ”får studenterna att känna sig obekväma”. En undersökning från 2024 visar en nedgång till 34 procent.

Det mest chockerande med den här undersökningen var hur många studenter som vill ”anmäla” lärare de inte gillar. Om en lärare uttalar sig på ett sätt som studenterna tycker är stötande anser 82% av studenterna till vänster om mitten (liberal/liberal inriktning) att detta måste rapporteras till universitetsledningen. Nästan lika många anser att även medstudenter ska anmälas om de säger något ”stötande”.

Istället för tolerans har vi censur och självcensur. En undersökning från 2023 anordnad av Heterodoxa Akademien visar att nästan hälften av de tillfrågade studenterna inte vill diskutera kontroversiella ämnen i klassrummet eller på campus i allmänhet. Undersökningen visar också att detta inte förändras under programmets gång. Universitetsutbildning verkar inte göra studenterna mer toleranta.

Intolerans känner inga gränser. Det här är de forskare som Macron och von der Leyen vill bjuda in till Europa.

En undersökning från förra året visar att många akademiska medarbetare självcensurerar sig och att många fakulteter nu har en rädslans kultur. FIRE skriver att situationen nu är värre än under McCarthyismen på 1950-talet.

Men det är så illa att jag citerar huvudsakliga resultat från FIRE här:

  1. 35% av fakulteten säger att de nyligen har tonat ner sitt skrivande av rädsla för kontroverser, jämfört med 9% av fakulteten som sa detsamma under McCarthy-eran.
  2. 14% av fakulteten har blivit bestraffade eller hotade med bestraffning för sin undervisning, forskning, akademiska presentationer eller annat tal utanför campus.
  3. 27% av fakulteten känner att de inte kan tala fritt av rädsla för hur studenter, administratörer eller andra anställda ska reagera.
  4. 40% av fakultetsmedlemmarna är oroliga för att skada sitt rykte på grund av att någon missförstår något de har sagt eller gjort.
  5. 23% av fakultetsmedlemmarna är oroliga för att förlora sitt jobb på grund av att någon missförstår något de har sagt eller gjort.
  6. 50% av fakultetsmedlemmarna säger att det sällan eller aldrig är motiverat att kräva att arbetssökande inom fakulteten lämnar in en redogörelse för sitt engagemang för mångfald, rättvisa och inkludering.
  7. 66% av fakultetsmedlemmarna anser att universitet och högskolor inte bör ta ställning i politiska och sociala frågor.

Det här är långt ifrån den bild som målas upp av norska medier, forskningsledaren och Macron.

Vi talar om ett systematiskt försök att måla upp en avundsjuk bild av Trumps USA och målet kan bara vara största möjliga splittring och fiendskap.

Vem har intresse av det? Det finns en supermakt som tjänar på västvärldens fientlighet och det är Kina.

Ursula von der Leyen har sagt att EU inte vill ha någon frikoppling från Kina. Kina springer ifrån europeiska jobb och von der Leyen reagerar inte. Det har Trump gjort. Han försöker rädda USA:s industriella bas. Von der Leyen låter den förgås.

Det är symptomatiskt att Kina nu har utfärdat en inbjudan till EU:s ledare. De faller nu i Xi Jinpings knä som mogen frukt.

Kina bjuder in EU:s president Antonio Costa och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till landet för samtal.

Samtalen skulle kunna äga rum under firandet av 50-årsjubileet av förbindelserna mellan Kina och EU, enligt utrikesministeriets talesperson Lin Jian.

De båda sidorna kommer också att föra dialoger inom områden som strategi, ekonomi och handel samt grön utveckling, tillade han, utan att specificera när besöket kommer att äga rum.

Kommentarerna kommer efter att Kina hävt sanktionerna mot fem ledamöter av Europaparlamentet som straffades under ett ordkrig om Kinas behandling av uigurerna.

Kina söker närmare band med EU under handelskriget med USA och framställer sig som en pålitlig partner jämfört med USA under Donald Trump. (NTB)

EU väljer frivilligt att gå i fällan. När ett land som Norge väljer bort amerikanska vapen är det en signal som inte går att missförstå.

Antiamerikanism har alltid funnits i Europa. Men den har aldrig varit en officiell politik, som den nu håller på att bli.

Om européerna inte tar sitt förnuft till fånga kan de komma att lämnas ensamma.

De inser inte allvaret i värdekonflikten. USA menar allvar när de säger att försvarsalliansen kommer att falla sönder om värdekonflikten vidgas. Hur ska USA kunna försvara en kontinent som har slagit in på vägen mot tyranni?