
Den danska säkerhetstjänsten PET behöver bli bättre på att analysera stora mängder digital data för att kunna avvärja terrorattacker, sabotage eller spionage innan de sker. Med detta argument har regeringen lagt fram ett lagförslag som av många experter och organisationer har kallats ett långtgående steg mot ett massövervakningssamhälle.
Men de konservativa, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti kommer att rösta emot regeringens lagförslag.
”Det är ett massövervakningsverktyg, så om det inte också leder till ett massövervakningssamhälle vet jag inte vad det ska vara bra för”, säger Steffen Larsen, talesman för Liberal Alliance, som också är ordförande i Folketingets justitieutskott.
”Det förvandlar i princip alla danskar till misstänkta, för nu kommer alla att undersökas, screenas, för allt de gör. Och det är motsatsen till en normal rättsstat”, förklarar han.
PET:s nya verktyg kommer att kunna samla in och analysera tre typer av datamängder:
1) Data som består av information från offentligt tillgängliga källor. Till exempel offentliga register, kommentarsfält på sociala medier, webbplatser och medier.
2) Data som består av information från danska administrativa myndigheter. Till exempel hälsovårdsmyndigheter eller sociala myndigheter. Myndigheterna kommer att vara skyldiga att lämna ut information till PET som underrättelsetjänsten begär enligt de föreslagna reglerna.
3) Data som till övervägande del innehåller information om personer som inte är bosatta i Danmark.
PET måste radera stora, kontinuerliga dataset senast fem år efter att datasetet samlades in. Tidsfristen för radering kan dock förlängas med upp till 20 år.
De Konservatives Mai Mercado beskriver det som ett mycket långtgående verktyg att sätta i händerna på underrättelsetjänsten. ”Vi vill förhindra terrorism, och vi vill också se till att vi kan förhindra mycket mer. Men att samla in alla danskars data står inte i proportion till medlen. Det är därför vi är mycket, mycket oroade över det här lagförslaget”, säger Mercado.
Vill hon säga att detta kommer att leda till ett massövervakningssamhälle?
”Ja, det kommer det att göra, eftersom det ger PET tillgång till alla danskars information i alla offentliga register. Det är extremt omfattande och det är extremt långtgående.”
Dansk Folkeparti kommer inte heller att rösta för lagförslaget, säger Mette Thiesen, talesperson i juridiska frågor. ”Jag tycker att det är extremt långtgående att PET ska övervaka vanliga danskar när de letar efter terrorister”, säger hon till DR.
Lagförslaget kommer att ha sin första behandling den 14 maj och är planerat att antas före sommarsemestern, så att det kan träda i kraft i oktober. Oppositionspartierna anser dock att de inte kan behandla ett så komplext lagförslag ordentligt före sommarsemestern.
Socialdemokraterna har ännu inte tagit slutlig ställning till lagförslaget, men partiets rättspolitiska talesperson Karina Lorentzen uppmanar också regeringen att lägga lagförslaget på is.
DR rapporterar att ett antal experter och organisationer igår skickade ett öppet brev till justitieminister Peter Hummelgaard (S), där de varnar för att lagen kommer att leda till ett massövervakningssamhälle i Danmark.
”Att släppa lös artificiell intelligens på känsliga personuppgifter väcker allvarliga dataetiska frågor och kan få oförutsägbara konsekvenser för enskilda medborgare. ”Därför måste regeringen stoppa rusningen och öppna upp för en grundlig debatt om konsekvenserna av övervakningen”, säger Laura Klitgaard, chef för fackförbundet IDA, i pressmeddelandet.
Hon betonar att övervakning i den omfattning som regeringen föreslår riskerar att undergräva individens rätt till privatliv och irreparabelt skada förtroendet mellan medborgare och myndigheter.
Justitieminister Peter Hummelgaard (S) avvisar däremot blankt kritiken från organisationer, experter och oppositionspartier.
”Det finns inget i det här som handlar om övervakning. Det handlar mer om ett analysverktyg. Och för att vara ärlig: Mycket av den här datan kommer att vara utländsk data”, säger justitieministern.
Han hävdar att lagen inte kommer att ändra reglerna för hur PET får behandla information om enskilda personer. Det handlar om att se mönster.
”I ett samhälle där allt mer av vår aktivitet sker online kommer PET att kunna extrahera denna information bakom stängda dörrar och kombinera den med andra data för att hitta exakt de nålar i höstacken som kan varna för en förestående terroristattack, spionage eller sabotage”, säger Peter Hummelgaard.