×

Nyheter

Den nya regeringen i Österrike vägrar att stödja EU-kommissionens förslag att lagstifta om en 90-procentig minskning av EU:s utsläpp av växthusgaser till 2040.

Det innebär att Bryssel har förlorat vad man trodde var en viktig allierad i processen med att få igenom förslaget, rapporterar Politico.

De nya signalerna från Österrike hänger samman med att De Gröna – som tidigare hade klimatministern och stödde förslaget – inte längre sitter i regeringen utan har ersatts av det socialdemokratiska partiet SPÖ och det liberala partiet NEOS som koalitionspartner till det österrikiska folkpartiet ÖVP.

Regeringen i Wien kommer hädanefter att väga ”klimatmål” mot konkurrenskraft och säger att det är avgörande att klimatmål bidrar till konkurrenskraft.

Därmed kommer kommissionen att behöva göra en taktisk reträtt:

Österrikes tillbakadragande ökar det politiska trycket på kommissionen att mjuka upp 2040-målet. EU-kommissionen hade för avsikt att omvandla sin 2024-rekommendation till ett formellt lagstiftningsförslag i slutet av mars, men valde att skjuta upp det på obestämd tid när det stod klart att 90-procentsmålet inte hade tillräckligt stöd bland EU-länderna.

Kommissionens klimatchef, Wopke Hoekstra, undersöker nu möjligheterna att införa ”flexibilitet” i målet, samtidigt som den övergripande siffran på 90 procent bibehålls.

Resultatet kan bli att man inte ”gör klimatklivet” internt i facket, utan outsourcar problemet:

Detta inkluderar det kontroversiella förslaget att uppfylla en del av EU:s 2040-mål genom att betala andra länder för att minska sina utsläpp och räkna det mot EU:s egna klimatkonton. Betalningarna skulle göras via ett internationellt system för koldioxidkrediter som inrättats enligt klimatavtalet från Paris.

Den nya tyska koalitionen och Frankrike stöder redan idén, men kritiker varnar för att tillvägagångssättet skulle undergräva integriteten i EU:s klimatpolitiska ramverk.

Det är redan känt att både Italien och Tjeckien är emot en skärpning av ”klimatmålet” och att Polen är skeptiskt på grund av sitt kolberoende, medan Danmark, Finland, Nederländerna och Slovenien är för.

Tjeckien är emot på grund av konsekvenserna för den tunga industrin, rapporterade Reuters nyligen.

EU:s ”vetenskapliga råd” rekommenderar 90-procentsmålet för 2040, rapporterar Politico.