
Detta sades i ett regeringsuttalande på måndagen, som en del av en strategi för att utöka lagliga invandringskanaler som svar på arbetskraftsbrist.
Totalt 164.850 personer kommer att få tillträde nästa år, med målet att nå en kumulativ total på 497.550 nya migranter 2028.
Det är den andra åtgärden av detta slag som premiärminister Giorgia Meloni har vidtagit sedan hon tillträdde för nästan tre år sedan som ledare för en högerkoalition.
Vid sidan av reglerna för att släppa in nya arbetare har Meloni intagit en hård hållning mot illegala invandrare.
”Kvoterna fastställdes på grundval av de behov som uttryckts av arbetsmarknadens parter och de faktiska ansökningarna om arbetstillstånd som lämnats in under tidigare år, med sikte på ett program som svarar mot företagens behov och samtidigt är realistiskt”, heter det i uttalandet.
Den åldrande befolkningen är i allmänhetens ögon en viktig faktor för den ekonomiska utvecklingen.
En åldrande befolkning och sjunkande födelsetal understryker behovet av att attrahera utländsk arbetskraft i eurozonens tredje största ekonomi, rapporterar Reuters.
Det var cirka 281.000 fler dödsfall än födslar 2024. Befolkningen sjönk till 58,93 miljoner, vilket är en fortsättning på en tio år lång trend.
Jordbrukslobbyn Coldiretti välkomnade regeringens plan och sade att den utgjorde ett viktigt steg för att garantera tillgången på arbetare på fälten och landets livsmedelsproduktion.
”Regeringen kommer att fortsätta med beslutsamhet att tillåta lagliga migrationskanaler, till förmån för viktiga sektorer i vår ekonomi”, sade inrikesminister Matteo Piantedosi till tidningen La Stampa på söndagen.
För att motverka pågående avfolkning och upprätthålla nuvarande befolkningsnivåer kommer Italien att behöva acceptera minst 10 miljoner invandrare 2050, enligt en studie från tankesmedjan Osservatorio Conti Pubblici.