
Norska Miljødirektoratet föreslår att det införs krav på utsläppsfri energianvändning på alla byggarbetsplatser i Norge från och med 2030, med en gradvis upptrappning mot 2040. Detta kommer att kräva el- och vätgasdrivna maskiner, ny infrastruktur och betydligt mer effekt. Konsekvenserna kan bli dramatiska för bostadsmarknaden – och för skattebetalarna.
Studien visar att merkostnaden för utsläppsfri drift kan vara mellan 1 och 10 procent av byggkostnaden, och i vissa fall mycket högre – över 30 procent. För en bostad med en byggkostnad på 5 miljoner norska kronor kan detta innebära flera hundra tusen kronor i extra kostnader.
Dessutom måste investeringar göras i nya laddningslösningar, byggande av elskåp, battericontainrar och nätutbyggnad.
Framstegspartiet reagerar starkt. Stortingsrepresentanten Per-Willy Amundsen anser att åtgärden kommer att förvärra bostadskrisen i Norge.
– Miljødirektoratets rapport om utsläppsfria byggarbetsplatser är bara en del av regeringens alltför invasiva och kostsamma miljöpolitik. Vad Norge däremot behöver är fler bostäder – och inte minst bostäder som folk har råd med. Fremskrittspartiet vill sätta stopp för en kostsam miljöpolitik som gör norska bostäder tillgängliga för ännu färre människor, säger Amundsen.
Han understryker att FrP vill ge byggbranschen förutsägbarhet och trygghet att investera i nybyggnation.
– Vi har redan föreslagit en frysning av regleringar för byggbranschen och är för att branschen inte ska omfattas av nya regleringar på fem år. Detta kommer att säkerställa att utvecklare vågar bygga i Norge utan att frukta oväntade åtgärder.
Staten visar vägen – skattebetalarna betalar
Norska Miljødirektoratet rekommenderar att kraven först införs i offentlig upphandling. Det innebär att skolor, vårdhem, förskolor, vägar och andra offentliga projekt kommer att bli betydligt dyrare – och notan skickas direkt till skattebetalarna. Offentliga byggprojekt står för mellan 50 och 70 procent av utsläppen i sektorn.
Enlig direktoratet kan en enda elektrisk byggmaskin kosta tre gånger så mycket som dieselversionen. Och förutom maskinerna måste byggprojekten utrustas med el- och laddningsinfrastruktur – som ofta inte finns tillgänglig i närheten. Det finns också varningar om flaskhalsar och långa väntetider i elnätet.
– Regeringen sätter stopp för bostadsbyggandet
Amundsen påpekar att FrP har lagt fram ett omfattande paket för att få fart på bostadsbyggandet – till skillnad från regeringen, som nu föreslår vad han beskriver som kostsamma klimatåtgärder.
– För att säkerställa ett ökat bostadsbyggande i Norge har Fremskrittspartiet lagt fram ett antal förslag som ska göra det mer attraktivt att investera i norskt bostadsbyggande. Vi vill bland annat att de ekonomiska aspekterna ska vägas in när nya krav ställs och vi kräver att kommunerna blir mer effektiva i handläggningen av byggärenden. Det paket vi föreslår kommer att sätta fart på det norska bostadsbyggandet, samtidigt som regeringen i praktiken sätter stopp för det, säger han.