
I ett inlägg på X skrev Szijjártó:
Vi går vidare med serbiska och ryska partners för att bygga en ny oljeledning mellan Ungern och Serbien. Medan Bryssel förbjuder rysk energi, skär av anslutningar och blockerar rutter, behöver vi fler källor och fler rutter. Ungern kommer inte att falla offer för dessa katastrofala beslut.
Vi går vidare med serbiska och ryska partners för att bygga en ny oljeledning mellan Ungern och Serbien. Medan Bryssel förbjuder rysk energi, kapar länkar och blockerar rutter, behöver vi fler källor, fler rutter. Ungern kommer inte att falla offer för dessa katastrofala beslut.
– Péter Szijjártó (@FM_Szijjarto) 21 juli 2025
Syftet är att konsolidera importen av olja från Ryssland till Europa.
Utspelet från Ungerns utrikesminister kommer samtidigt som EU och dess medlemsländer planerar lagstiftning för att stoppa all import av olja och gas från Ryssland till 2027, rapporterar Euractiv.
Tillkännagivandet i Budapest följde en videokonferens mellan Szijjártó, den ryska vice energiministern Pavel Sorokin och den serbiska energiministern Dubravka Đedović, rapporterar den statligt kontrollerade nyhetsbyrån MTI.
EU:s förmåga att stoppa energiimporten från Ryssland har inte motsvarats av dess vilja. Importen har minskat, men ger fortfarande Ryssland stora intäkter.
Några EU-länder är starkt oeniga med Bryssel i denna fråga:
Ungern och grannlandet Slovakien har upprepade gånger blockerat EU:s försök att införa ekonomiska sanktioner mot rysk olja och gas, vilket kräver enhällighet bland alla 27 EU-medlemsstater. Men REPowerEU-paketet som för närvarande förhandlas mellan regeringar och EU-parlamentet kommer endast att kräva en kvalificerad majoritet för att antas.
Enligt EU News kommer den planerade oljeledningen, som förväntas vara klar 2027, att gå till Novi Sad och länka Serbien till det ryska Druzhba-pipelinenätverket.
Ungern har konsekvent hävdat att sanktioner mot rysk energi är europeiskt självskadebeteende. Stigande energikostnader i Europa har också försvagat den europeiska industrins konkurrenskraft.
Ungerns motstånd kan förväntas irritera Bryssel i alla fall. Det är inte heller troligt att EU-eliten kommer att se positivt på Serbien, som vill gå med i EU – något som Ungern uppenbarligen vill för att stärka unionens östeuropeiska flygel.