
Dagsavisen rapporterar att Køber (20) i en debatt betonade behovet av en ny folkomröstning om EU.
– Ingen under 50 år har röstat i en folkomröstning om EU. Vi kan inte stå vid sidan om utan inflytande, sade han.
Køber, ledare för European Youth, pekar på fördelarna med EU, som passfrihet, billig mobilanvändning och utbytesprogram. Han anser att Rysslands invasion av Ukraina 2022 visar värdet av det europeiska samarbetet.
– Krig och splittring är alternativet. Demokratiskt samarbete är nyckeln, säger han.
På nej-sidan varnar Kim René Hamre (24), ledare för Ungdom mot EU, för en smygande integration i EU via EES-avtalet.
– Norge dras in i unionen utan ett folkligt mandat. EU reglerar för mycket, vilket skadar industrin och jobben, säger han till Dagsavisen.
En opinionsundersökning som genomfördes i april 2025 visar att 63% av norrmännen stöder en ny folkomröstning, medan 44% säger att ny kunskap kan förändra deras åsikter. Bland unga under 30 år är 47 procent för och 30 procent emot ett medlemskap, men nej-sidan skulle vinna idag, enligt undersökningen.
TUI Foundations rapport Young Europe 2025 visar att 66% av de unga européerna vill att deras land ska vara kvar i EU, varav 80% i Tyskland. Hamre betonar dock skillnaden mellan att vara europé och att stödja EU.
– Jag är först och främst norsk, sedan skandinavisk, sedan europeisk. EU är inte Europa, säger han.
Debatten om EU-medlemskap väcker frågor om nationell suveränitet kontra globalt samarbete. Køber anser att EU ger Norge inflytande, medan Hamre fruktar en förlust av demokrati och överreglering.
Med åtta kandidater under 25 år som kan nå Stortinget signalerar unga väljare ett ökat engagemang för Norges europeiska val.