Nyheter

Tolv personer, varav tio hade koppling till tidningen, dödades i en terroristattack mot tidningens redaktion den 7 januari 2015. Chefredaktör Stéphane ”Charb” Charbonnier och fyra andra tecknare fanns bland de dödade.

Jihadisterna som utförde massakern på Charlie Hebdos redaktion sköts och dödades av polisen, men på onsdagen inleds rättegången mot 14 personer som står åtalade för delaktighet i attentatet.

De tolv teckningarna, som ursprungligen publicerades av den danska tidningen Jyllands-Posten den 30 september 2005 och därefter av Charlie Hebdo 2006, visade bland annat att profeten bar en bomb istället för en turban.

Förutom de danska teckningarna innehåller förstasidan av nästa Charlie Hebdo, under titeln ”Tout ça pour ça”, också en karikatyr av profeten signerad av tecknaren Cabu som dödades i attacken den 7 januari 2015.

Charlie Hebdo-teamet berättar:

”Efter januari 2015 har vi ofta blivit ombedda att producera andra karikatyrer av Muhammad. Vi har alltid vägrat att göra det. Inte att det är förbjudet, lagen tillåter oss att göra det, utan eftersom vi har behövt ha en orsak att göra det, det måste finnas en mening och en publicering ska bidra till debatten. Att ge ut dessa teckningar den här veckan, efter att rättegången har inletts för terrorattackerna i januari 2015, är viktigt för oss.”

Le Figaro