Nyheter

Högsta domstolens ledamot Ruth Bader Ginsburg (87) är död. Hon tillhörde den liberala sidan. Trump har nu möjlighet att vända majoriteten, med eftertryck, till konservativ fördel. Tanken gör demokrater hysteriska.

Minoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, kommenterade att det måste vara upp till vinnaren den 3 november att välja ny ledamot av USA:s högsta domstol. Men det är inte sedvanligt i USA. Om presidenten och senaten – som godkänner en kandidat – kommer från samma parti är praxis att de fyller den tomma platsen. Om det är dags.

Det är 45 dagar till valet. När Brett Kavanaugh nominerades tog själva processen 57 dagar, men det var extraordinärt på grund av demokraternas kampanj mot honom med falska anklagelser. Anklagelserna skapade så mycket bitterhet bland folket att republikanerna kommer att utöva sin rätt om de lyckas.

Schumer säger att valet bör vara upp till väljarna. Men det är inte väljarna som väljer domare till Högsta domstolen.

«You have to go back to 1880s to find the last time a Senate controlled by a party different from the president filled a vacancy on the Supreme Court that was created in the middle of a presidential election year,» McConnell told Fox News.

Domare Antonin Scalia dog 2016 och Obama nominerade domare Merrick Garland, men demokraterna hade förlorat majoriteten i senaten och hade därmed ingen rätt att välja sin kandidat. Hade de behållit majoriteten hade det varit något annat. Sådan är sedvänjan och det har varit så sedan 1880.

Om det är praktiskt möjligt kommer republikanerna att gå igenom en ny domare om 45 dagar.

Förra veckan publicerade Trump en lista med 20 kandidater till Högsta domstolen.