Nyheter

foto: Youtube

Efter en särskilt våldsam vecka skrev polischef Anders Thornberg en stark text på polisens webbplats på lördag eftermiddag. Under rubriken ”Utvecklingen av våld är extremt allvarlig” uttryckte han något som liknade ett rop om hjälp.

I en ledare i Dagens Industri skriver premiärminister Nilsson vidare att Thornberg motiverade oron genom att hänvisa till mord i Stockholmsområdet på sensommaren, till de kriminella gängens maktdemonstrationer i Göteborg och Koranupploppen i Malmö, där flera poliser skadades.

Polischefen bad att samhället nu skulle gå med i polisen. Han skrev att ”allt från kommunala tjänstemän och civilsamhället till polismyndigheter och inte minst allmänheten behöver samlas för att möta utmaningarna”, att ”brottslingar måste tas bort från våra gator” och att samhället måste koncentrera sina ansträngningar för att förhindra att gatorna fylls och av fler och fler unga män som rekryterats till olagligheter.

Thornberg är ovanligt uppriktig, anser Nilsson, och han har i intervjuer och brev till ansvariga politiker också tidigare betonat att situationen är brådskande och att polisen tappar mark för brottslingarna.

Men trenden går fortfarande i fel riktning. Alla som har flyttat in i vad som kallas utsatta områden vet att brottslingar inte försvinner från våra gator, skriver Nilsson. Tvärtom är deras grepp starkt och påtagligt. Gatan är deras, inte den omtänksamma medborgaren.

Brottslingarna är dominerande och många, och det är livshotande att engagera sig. Skolan kan inte skapa en ”användbar person” för alla som anländer till Sverige. Samarbetet mellan skolan och hemmet fungerar för dåligt. Skolan som lämnar skolan ser också en framtid inom mafialiknande brott. Ledningen i Dagens Industri slutar med flera samtal för att avsluta ”galenskapen” – inklusive att begränsa den enorma invandringen till Sverige:

Det är nödvändigt att polisen får nya verktyg, att straffskalor och brottsrubriceringar moderniseras, men man måste ha med det migrationspolitiska sammanhanget för att på allvar stoppa utvecklingen. Grundorsaken till att Sverige i dag toppar internationell gängrelaterad brottsstatistik är trots allt inte läroplanen från 1968 eller lagen om anställningsskydd från 1974 eller 1990-talets friskolereform. Det är bara undanflykter för att slippa ta i den moraliskt och politiskt smärtsamma migrationsfrågan och det faktum att Sverige under lång tid gjort migrationspolitiska åtaganden som man inte klarar av.

Förra vinterns regeringsbildning är också ett slags undanflykt från samma faktum. Mer än 60 procent av väljarna röstade på partier som uttalat vill strama åt volymerna. Men fokus i Januariöverenskommelsen ligger på något helt annat och hittills har man misslyckats. Det nuvarande regeringsunderlaget har ingen politisk vilja att ta itu med Rikspolischefens vädjan om hjälp. Januaripartierna tror att sänkta arbetsgivaravgifter ska lösa situationen. Det är ett slags vansinne.