Kommentarer

Foto: Youtube

Donald Trump twittrade natten mot 7 oktober att han har gett order om att alla dokument angående påståenden att hans kampanj samarbetade med Putin, skall frisläppas omaskerade. Det är två år sedan Sean Hannity sade att presidenten har fullmakt att nedgradera säkerhetsklassificieringen på vad han vill. Han väntade till en månad innan valet. Trump gav justitieminister William Barr en sådan fullmakt 2019, men lite har hänt.

Det kan se ut som om Trump har kommit ut från sjukhuset med ny energi och kamplust och vill visa var skåpet skall stå – en gång för alla.

Trump skickade vidare en tweet från den grävande journalisten Paul Sperry, som har varit en av dem som har följt avslöjandena mest frekvent. Den amerikanska administrationen har de senaste tre åren också läckt till Trumps fördel. En del har förhalat alla förfrågningar om utlämnande av dokument, andra har läckt tillräckligt för att man skulle veta att de fanns. Nu säger presidenten att de skall fram. Amerikanerna skall få veta sanningen innan de går till valurnorna. Det vill säga: många har redan röstat. Beslutet kommer lovligt sent. Men det kan påverka debatten. Det kan bli ett pris att betala för anti-Trump-medier som vägrar att nämna dokumenten. Det kan också bli obehagligt för Joe Biden om han avfärdar allt. Nu finns det högar av dokument som motsäger en sådan dementi. Frågan blir inte om Biden visste, utan när.

Trump authorizes declassification of all Russia collusion, Hillary Clinton email probe documents ’I have fully authorized the total Declassification of any & all documents’, Trump tweeted.

CIA fick veta att ryssarna visste att Hillary planerade att sprida rykten om att Trump samarbetade med ryssarna. De ville att FBI skulle granska detta, inte minst för att se om ryssarna använde denna kunskap till att plantera desinformation genom Hillarys kampanj. Därför blev Obama informerad, ärendet angick nationell säkerhet.

När tidigare FBI-chef James Comey vittnade i Kongressen sista veckan, så sade han att det inte ringde några klockor hos honom. Han kom inte ihåg någonting. Det var hans standardsvar.

Paul Sperry säger att förklaringen till det är att FBI inte utredde för att se om ryssarna matade Hillarys förtalskampanj. De bidrog aktivt till den. Detta är det mest kriminella av allt. Om FBI aktivt samarbetade för att sprida ett rykte om att Putin hade en fot på insidan, så har FBI komprometterat sig själva.

Federala undersökare, som generalinspektör Michael Horowitz, har rekommenderat att James Comey blir åtalad. Det samma har hänt hans nästkommenderande, Andrew McCabe, som togs på bar gärning när ljög under ed flera gånger. Men justitiedepartementet har avvisat att åtala dem. Det har i realiteten gett dem immunitet. Därför kunde Comey sitta under ed förra veckan och ljuga senatorerna rakt upp i ansiktet. Han visste att det inte skulle bli några konsekvenser.

Denna immuniteten för de största skurkarna i amerikansk historia kastar också skuggor över justitieminister William Barr och hans specialutredare John Durham. Barr lovade att städa upp, och väljarna skulle få veta sanningen i god tid före valet. Det har inte hänt. Nu måste president gripa in själv, med hjälp av Director of National Intelligence, John Ratcliffe.

”All Russia Hoax Scandal information was Declassified by me long ago,” Trump tweeted. ”Unfortunately for our Country, people have acted very slowly, especially since it is perhaps the biggest political crime in the history of our Country.”

He added: ”Act!!!”

Trump gav 2019 justitieminister Barr auktoritet att nedgradera alla dokument knutna till Ryssland-skandalen.

Last year, the president gave Attorney General Bill Barr authority to declassify any documents related to surveillance of the Trump campaign in 2016. Trump, at the time, also ordered members of the intelligence community to cooperate with Barr’s probe.

Underrättelsetjänsterna – det finns 17 stycken – fick order om att samarbete. Men det motsatta inträffade. Speciellt två chefer har blockerat: CIA-chef Gina Haspel och FBI-chef Christopher Wray. Haspel skyddar sig själv. Hon var CIA:s stationschef i London 2016, när britterna mobiliserades för att spionera på Trump eftersom de amerikanska spiontjänsterna inte får operera och spionera på amerikansk mark. Wray skyddar FBI.

Byråkratins ledare visar att de skyddar institutionerna snarare än de skyddar presidenten. Därmed offrar de demokratin. De skyddar korrupta tjänstemän. Konsekvensen inåt är att de belönar tjänstemän som har nyttjat ämbetet för politiska syften. Det kan få stora konsekvenser för Amerikas framtid. Det är faktiskt det argumentet många hänvisat till när de har engagerat sig så intensivt i den här saken: om det inte städas upp i det här, så kommer det att hända igen. Om korrupta ledare kan använda världens mäktigaste underrättelsetjänster till att avgöra utfallet av ett val, så är USA inte längre en demokrati.

Maktbegär

Maktspelet är i högsta grad en del av maktkampanjen: Demokraterna har använt sina positioner i Kongressen till att blockera information, vilseleda och manipulera och undandra avslöjande dokument som skulle ha fält dem. Det är det som amerikanerna kallar partisanship taget till sin extrema ytterlighet.

Dokumentet som Ratcliffe frisläppte sista veckan, som visade att CIA hade fått kännedom om att Hillary planerade att köra en skitkastningskampanj mot Trump, var någonting som Senaten visste om. Tidigare i år frisläppte Senatens underrättelsekommitté en rapport på 1000 sidors granskning av Russiagate. Men det här dokumentet fanns inte med.

”Alla som deltog i hörandet av Comey sista veckan, kände till existensen av det här dokumentet och att det hölls utanför”, sade Devin Nunes (R-CA) i tisdags.

Kongressen blir en del av korruptionen. Den folkvalda församlingen bryter därigenom en av sina mest fundamentala uppgifter: att vara vakthund gentemot den utövande makten.

Det är här Trump stiger fram. Han vet att Kongressen vet – och inte gör någonting. Till och med Lindsey Graham, justitekommitténs ledare, spelar dubbelspel. Han hade kunnat välta spelplanen. Nu måste Trump göra det själv, eftersom han kan lita på Ratcliffe.

”Today, at the direction of President Trump, I declassified additional documents relevant to ongoing Congressional oversight and investigative activities,” Ratcliffe said in a statement to Fox News Tuesday.

USA:s kris

USA:s kris är att maktdelningsprincipen inte fungerar. När den lagstiftande församlingen inte längre kontrollerar den utövande makten, som FBI, justitedepartmentet och CIA är en del av, inträder förlamning. Blodomloppet stannar.

Det blir helt akut när stora delar av media är aktiva medspelare i konspirationen mot Trump. Tidningar som New York Times och Washington Post har aktivt spridit lögner och samarbetat med korrupta riksåklagare och ämbetsmän. Men den här historien är så stor att den har väckt intresset och aptiten hos äkta journalister som John Solomon. De har grävt, och de har kunnat presentera sina avslöjanden hos Tucker Carlson, Sean Hannity, Laura Ingraham och Lou Dobbs, som är mainstream på konservativ sida. Under dem finns en flora av andra nättidningar med goda källor inom statsadministrationen, som thefederalist.com, washingtonexaminer.com, dailycaller.com, gatewaypundit.com, justthenews.com, theepochtimes.com, och användningen av videopoddar har exploderat. Informationssamhället visar sin styrka, men det kräver att det finns människor där ute som har motiv, vilja och energi till att hänga med. Det har USA. Men har Europa det? I Norge är Document det enda mediet som har följt den här skandalen nära. De statsunderstödda medierna stödjer Obama och Demokraterna till hundra procent och är fast beslutna att sanningen är en konspirationsteori.

På så vis har också denna skandalen stora konsekvenser för norsk (och svensk, översättarens anmärkning) offentlighet. De största hatarna är de som anklagar andra för att hata.

 

 

Om du vill förstå USA, stöd Document. Tryck här!