Kommentarer

 

Det har förekommit flera dystra förutsägelser om covid-19. Vi är i ett slags permanent undantagstillstånd som inte ens vaccinet kan helt bedövas. Nu kommer mannen bakom Pfizer och BioNTech-vaccinet, Ugur Sahin, med en förutsägelse som skakar oss till grunden: Pandemin kan pågå i tio år.

”The virus will stay with us for the next 10 years,” Sahin said during a Tuesday press conference, adding ”We need to get used to the fact that there’ll be more outbreaks.”

Uttrycket ”stay with us” betyder inte permanenta utbrott. Sahin tror att vaccinet kommer att ge en ny situation på sommaren, så att nästa vinter blir mer normal. Men ingenting kommer att vara som tidigare, enligt Sahin. Han använder också termen ”en ny normal”.

”We need a new definition of normal,” he continued, suggesting that this doesn’t necessarily mean countries will have to go into perpetual lockdown – something which could stop ”by the end of the summer.”

Sahin vet inte om det räcker om 60 procent av världens befolkning vaccineras. Viruset kommer att muteras och nya farligare sorter kan tänkas. Då måste vaccinprocenten vara ännu högre. Vad detta kommer att kosta kan man bara spekulera i.