Ur flödet/i korthet

Nya dokument stärker teorin att viruset inte bara rymde från ett laboratorium, utan utvecklades i ett. Alltmer data stödjer hypotesen att covid-19 skapades i ett laboratorium. Den senaste informationen, som släpptes förra månaden, stärker bevisen för att viruset inte var en naturprodukt.

Detta häpnadsväckande faktum kommer sannolikt att ta lite tid att sjunka in i det nationella medvetandet, med tanke på mainstreammedias ihållande oförmåga att rapportera saken objektivt.

Det här skriver Nicholas Wade i Wall Street Journal. Wade var tidigare vetenskapsredaktör för New York Times och har skrivit flera böcker och en uppsats om pandemin (Where Covid Came From).

En näst intill enad redaktion misslyckades med att lägga märke till politiseringen av pandemin. Den politiska eliten förklarade ryktena om att viruset hade sitt ursprung i ett laboratorium som en konspirationsteori, och Trump blev förlöjligad när han kallade covid för ”Kina-viruset”.

Media följde lydigt efter, med så kallade faktagranskare i spetsen (som Faktisk.no). Big Tech bidrog med beordrad censur.

Wade nämner några fakta som ignorerades helt:

I mars 2018 ansökte amerikanska och kinesiska virologer hos Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) om 14 miljoner dollar för att försöka manipulera SARS-CoV-1, vilket hade lett till en liten epidemi 2002. Målet var så kallad gain of function, det vill säga att göra viruset så smittsamt och skadligt som möjligt för människor.

The proposal for Project DEFUSE specified that the viruses’ infectivity would be enhanced by inserting into them a genetic element known as a furin cleavage site.

Resultatet blev utvecklingen av SARS-CoV-2 och därmed covid-19.

Depending on the starting viruses, this protocol could have produced SARS-CoV-2, the virus that causes Covid-19.

År 2022 dokumenterade tre biologer, Valentin Bruttel, Alex Washburne och Antonius VanDongen, bevis på att viruset hade utvecklats. Rapporten hånades av virologerna som media litade på och beskrevs som ”molekylärbiologi för dagis”. Men så dyker det upp nya dokument som avslöjar mer detaljer om DEFUSE som bekräftar att Bruttel & co träffat mitt i prick.

Utan att gå in på detaljer råder det ingen tvekan om att dokumenten bekräftar att viruset skapades syntetiskt. Richard H. Ebright, en molekylärbiolog från Rutgers University säger att detta är en ”smoking gun” som förstärker de genetiska bevisen för att viruset var laboratorieframställt.

Det finns flera andra liknande indikationer, och när man lägger ihop dem är det mest logiskt att dra slutsatsen att viruset skapades i ett laboratorium. Det var också uppenbart att viruset spreds ovanligt lätt från djur till människor, och att det hela tiden varit meningen.

Whereas most viruses require repeated tries to switch from an animal host to people, SARS-CoV-2 infected humans out of the box, as if it had been preadapted while growing in the humanized mice called for in the DEFUSE protocol.

Den välkände Peter Daszak var involverad i processen och bad specifikt att forskningen skulle utföras under Shi Zhengli vid Wuhan Institute of Virology, och inte vid University of North Carolina. under huvudforskaren Ralph Baric.

Shi Zhengli blev senare känd under smeknamnet ”batwoman”.

I de nyligen avslöjade dokumenten kan detta ses svart på vitt, när Daszak skriver:

I do want to stress the US side of this proposal so that DARPA are comfortable with our team. Once we get the funds, we can then allocate who does what exact work, and I believe that a lot of these assays can be done in Wuhan.

Shi gjorde det mesta av sitt arbete i ett lågsäkerhetslaboratorium känt som BSL-2. Baric ansåg att viruset var så farligt att han använde ett säkrare laboratorium, BSL-3. Han trodde att amerikanska forskare skulle reagera starkt om de fick reda på att Shi använde BSL-2. Men BSL-2 var mer kostnadseffektivt.

Daszak hävdade under förra året att DARPA hade vägrat att finansiera projektet, och att planerna därför inte kunde ha orsakat covid-19. Men det är naturligtvis fullt möjligt att Wuhan istället skaffade de nödvändiga medlen från andra, som exempelvis de kinesiska myndigheterna.

Virus skapade enligt de planer som beskrivs i DEFUSE kunde sedan ha varit fullt utvecklade när pandemin startade hösten 2019. Det kan förklara både tid och plats för utbrottet, skriver Wade.

Vissa pusselbitar saknas fortfarande, till exempel identiteten på det ursprungliga viruset som omvandlades till SARS-CoV-2. Kinesiska myndigheter är inte precis samarbetsvilliga när det gäller att dela information om vad som pågick vid Wuhan Institute of Virology.

Men de dokumenterade och vetenskapliga bevis som redan har samlats in verkar vara tillräckliga för att förstå ursprunget till pandemin som dödade miljoner, avslutar Wade.

Det sista ordet om covid-19 är inte sagt än.