Nyheter

Två professorer vid Institut d’Études Politiques de Grenoble (IEP), även känd som Sciences Po Grenoble, hängdes ut förra torsdagen som fascister och ”islamofober” med stora bokstäver på affischer hängde vid huvudingången till den franska elitkollegiet.

De två professorerna fruktar nu för sin egen och familjens säkerhet, och åklagarmyndigheten i Grenoble meddelade på lördag att den inleder en utredning om ärendet, skriver Le Figaro

Anklagelserna gäller offentlig upphängning och missbruk av allmän egendom. Affischerna togs bort samma eftermiddag, men bilder av dem fortsatte att cirkulera på sociala medier, rapporterar den franska tidningen.

”Fascister i våra auditorier” och ”Islamophobia kill” var två av parollen på bekostnad av högskolelärare, identifierade som Vincent T. och Klaus K., tillsammans med krav på att de skulle avskedas från sina positioner och en tecknad film som visar en av två.

Studentkampanjer mot professorerna hade redan pågått under en tid när åtgärden mot dem ägde rum på torsdagen.

En av dem, Klaus K., anklagas för att ha diskuterat legitimiteten för termen ”islamofobi”. Professorn har bland annat ifrågasatt att ordet användes av Ayatollah Khomeini, som blev diktator för den nya islamistiska regimen i Iran efter revolutionen där 1979. Det finns dock inga bevis för att han har uttalat sig på ett diskriminerande sätt. . K. säger att han är besviken över att hans kollegor inte försvarar honom.

Den andra, Vincent T., har föreläst i flera år i en kurs om islam och muslimer i Frankrike. En före detta student vid Sciences Po Grenoble berättar för Le Figaro att studenter som är missnöjda med vad Vincent T. säger har upprepade gånger försökt få honom ut på isen – utan att någonsin lyckas. Professorn sägs ha en ”fri ton”, men har aldrig fått officiella klagomål från sina egna studenter, inte heller från muslimska studenter som har kontaktat honom för att få svar på frågor. Studenter som har dykt upp med en slöja har inte fått negativ feedback utan snarare träffat en tillgänglig och dialogvillig lärare.

Men studentaktivisterna har fått höra av andra professorer att deras kollega borde vara rasistiska, och vid möten i studentkåren vid högskolan har han hävdat att han måste sparkas från sin position på grund av ”islamofobi”. Den 22 februari meddelade studentkåren detta krav på Facebook och uppmuntrade samtidigt alla som var tvungna att sitta på relevanta vittnesmål att meddela dem.

Studentkåren har satt mina och min familjs liv i fara, säger Vincent T. Vissa studenter sägs ha försökt ta reda på var han bor. Den tidigare studenten som Le Figaro har talat med säger då också att han omedelbart fick associering till mordet på Samuel Paty, den franska läraren som halshöggs av en tjetjensk terrorist för att han hade visat Charlie Hebdos Muhammad-karikatyrer medan han undervisade om yttrandefrihet.