Nyheter

Juridiska fakulteten vid Université d’Aix-Marseille. Foto: Smuconlaw / Wikimedia Commons.

En kvinnlig juridikprofessor vid Université d’Aix-Marseille i Provence, en av de största i Frankrike, har placerats under polisskydd på grund av otaliga dödshot efter att hon beskrivit islam som en ”sexuellt överförbar religion”.

Professorens uttalande, identifierat som Caroline L., kom under en magisterföreläsning där hon talade om ”sexuellt överförbara religioner”, med hänvisning till både islam och judendom, skriver Le Point. Förutom att få ett stort antal dödshot hotades professorn också av den franska icke-statliga organisationen Ligue des Droits de l’Homme (Human Rights League), som har anmält henne för rasism.

Åtalet i Aix-en-Provence har inlett en utredning av professorn för ”allmän förtal för att tillhöra en religion”.

Caroline L., som försvarar sina uttalanden, säger

det det finns ingen samvetsfrihet i islam. Om du är barn till en muslimsk far är du muslim för livet. Det är på ett sätt en sexuellt överförbar religion.

Detta är helt hemskt, säger hon och tillägger att religion följer modern i judendomen.

Professorn säger i en kommentar till ärendet att hon är mycket ledsen över vad hon anser vara ett angrepp på yttrandefrihet och akademisk frihet.

Två månader efter mordet på en lärare har värdena varit upp och ner! Jag hotas med död, men mina ord strider inte mot någon lag. Och vi har rätt att uttrycka en åsikt eller kritik av någon idé. Mina kommentarer hänvisar till islam, inte till muslimer.

Om hon skulle dömas skulle det innebära att Frankrike har infört åsiktsbrott och att akademiker är förbjudna att tala kritiskt om religioner.

Snart skulle det vara nödvändigt att organisera stora bokeldar för att bränna verk av Voltaire, som använde hårda ord om religion, särskilt den katolska.

Caroline L. är ledsen för reaktionerna och är rädd för både familjen och sig själv, men är mer upprörd över hoten mot friheten.