Konstbild

Arkhip Ivanovitsj Kuindzji (1841–1910).
Olje på lerret, 82 x 165,5 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Russisk titel: Украинская ночь – Ukrainskaja notsj (Ukrainsk natt)

Arkhip Kuindzji ble født i Mariupol-distriktet i Ukraina, noe øst for Krim ved nordkysten av Azov-havet. Hans familie hadde greske aner, men familienavnet Kuindzji skal visstnok bety gullsmed på tatarisk.

I 1858 begynte han å arbeide som assistent hos Ivan Ajvazovskij (1817-1900) i Feodosija på Krim, men det antas at det var Ajvazovskijs elev Adolf Fessler (1826-1885) som ga ham den grunnleggende undervisning. I 1865 flyttet han til St. Petersburg, der han etter hvert kunne følge undervisningen ved kunstakademiet. I 1870 var han en av grunnleggerne av Vandrer-gruppen.

For vel tre år siden var Kuindzji på avisenes forsider, i det minste i Russland, etter et usedvanlig frekt tyveri vi har omtalt her.

Bildet ble raskt funnet igjen, og kjeltringen plasert der han rettelig hørte hjemme.

Läs också