Nyheter

Om du bor i elområde 3 och 4 så kan du få elräkningar på upp till 50.00  kr. Det skriver Varberg Energi i ett nyhetsbrev till sina kunder.

Elpriserna i södra Sverige, elområde 3 och 4, har varit rekordhöga i sommar. Analytiker har varnat för att vintern kommer bli ännu värre.  Hushållen kan få elräkningar på uppemot 40 000 kronor i månaden i vinter och den genomsnittliga villaägaren bör avsätta 50 000 kronor i buffert – kan man inte det är det en god idé att kontakta sin bank redan nu. skriver Varberg Energi.

Om man har ett rörligt avtal och priserna drar i väg, då kan det bli dramatiskt för många och ser man då det här svart på vitt så hoppas jag att man reagerar, säger energibolagets vd Björn Sjöström

Varbergs kommunala energibolag, med elkunder runtom i hela Sverige, varnade i förra veckan i sitt nyhetsbrev för att vintern kan bli tuff för boende i elområde 3 och 4 och uppmanar sina kunder att börja spara pengar till elräkningarna redan nu.

”Så som marknaden prissätter vinterns elpriser så får man räkna med ett rörligt elpris som är tre–fyra gånger så högt som förra vintern (åtminstone i södra Sverige). För er som har ett rörligt avtal så innebär detta att om ni då hade enstaka månadsfakturor på 5 000–10 000 kronor så lär motsvarande faktura denna vinter ligga på i storleksordningen 15 000–40 000 kronor”, skriver Varberg Energi och fortsätter:

”För att inte hamna i ett hopplöst läge när vinterns elräkningar dimper ner brevlådan/inboxen så bör därför den genomsnittliga villaägaren redan nu sätta av en buffert på cirka 50 000 kronor. Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu.

Företagets vd Björn Sjöström utvecklar:

– Vår tanke var att försöka konkretisera det hela. Man kanske inte fullt ut tar såna här saker till sig. Om man har ett rörligt avtal och priserna drar i väg, då kan det bli dramatiskt för många och ser man då det här svart på vitt så hoppas jag att man reagerar.

Sjöström menar att Varberg Energi får många telefonsamtal från kunder som är oroliga inför vintern.

– Vi kan inte påverka det stora skeendet, men vi kan skapa en uppmärksamhet kring hur det skulle kunna bli. Blir det inte så då har man bara varit försiktig i onödan och det är lättare att dras med än att man sitter där och har jättebekymmer och undrar varför ingen sa någonting.

Företagets vd Björn Sjöström uppmanar sina kunder att tänka till för att förbruka mindre energi: Kortare duschar, lägre inomhustemperatur, köpa ved om man har en kamin – men också på sikt att ansluta till fjärrvärme om det går, vinterisolera huset och byta fönster.

Den yttersta konsekvensen för energikunderna kan bli att de inte har råd att betala räkningarna säger vd Björn Sjöström till Expressen.