Svarta tavlan

Liz Cheney, Trumps främsta republikanska motståndare i kommittén den 6 januari, led ett förkrossande nederlag i primärvalet i sin hemstat Wyoming på tisdagen. Cheney gjorde en jämförelse med Abraham Lincoln och antydde att hon har större planer för framtiden. Det kan vara så att hon menar presidentvalet 2024.

När 90 procent av rösterna var räknade var gapet mellan Cheney och utmanaren Harriet Hagman över 30 procentenheter. Normalt sett skulle det betyda att man är politiskt död.

”Den store och originella förkämpen för vårt parti, Abraham Lincoln, besegrades i valen till senaten och kammaren innan han vann det viktigaste valet av alla”, sa Cheney till en skara anhängare i Jackson, Wyoming. ”Lincoln segrade till slut, han räddade vår union och han definierade vår skyldighet som amerikaner under hela historien.”

Cheney har gjort kampen mot Trump till den enda stora frågan, medan väljarna i Wyoming är upptagna av inflation, kriminalitet och illegal invandring. Hon får medhåll av sin far, tidigare vicepresidenten Dick Cheney, som vänstern en gång hatade, men nu trycker sig till sitt bröst.

Cheney är lika besatt av Trump som sin dotter och sa nyligen att Trump är det största hotet mot republiken i dess 256-åriga historia. Många demokrater håller med om det, men inte republikaner. Liz Cheney anses därför ha gått över gränsen och blivit demokrat. Hon kommer inte att kunna nomineras som republikansk presidentkandidat. I så fall måste hon kandidera som oberoende, men blocket av oberoende är just på väg bort från demokraterna.

Cheney förlorade mot Harriet Hageman som hade Trumps stöd.

Hageman behövde bara en påminnelse om vad du måste göra om du vill bli omvald: Bry dig om väljarna.

”Wyoming har meddelat att om du ska hävda att du bor i Wyoming, så är det bättre att du bor i Wyoming,” sa Hageman. ”Wyoming har dragit ett streck i sanden: Om vi ​​ger dig makt kommer du att stå till svars inför oss, du kommer att stå till svars inför oss, du kommer att göra det som ligger i vårt bästa och om du inte gör det kommer vi att sparka dig .”

Trump kallade det ett lysande resultat i ett meddelande på Truth Social:

”Grattis till Harriet Hageman till hennes stora och mycket avgörande vinst i Wyoming”, skrev han. ”Detta är ett underbart resultat för Amerika, och en fullständig tillrättavisning av Unselect Committee of Political Hacks and Thugs.”

”Grattis till Harriet Hageman till hennes stora och mycket avgörande seger i Wyoming”, skrev han. ”Detta är ett fantastiskt resultat för Amerika, och en fullständig tillrättavisning av Unselect Committee of Political Hacks and Thugs.”

Trump påminde om att Cheney har skött demokraternas ärenden, som kommer att krossa honom politiskt. Hon var en av dem som röstade för riksrätt och stödde justitieminister Merrick Garland som skickade 30 FBI-agenter för att plundra Mar-a-Lago förra veckan.

Cheney pratade om att valet 2020 inte skulle bli stulet, men det var det, påminde Trump och markerade därmed att han inte kommer att låta ämnet ligga med de konsekvenser det kan få för Biden om republikanerna vinner i mellanårsvalet. Då kan det vara Biden-personer som åtalas.

Den tidigare presidenten sa också: ”Liz Cheneys oinspirerande eftergiftstal, inför en ”liten” folkmassa i den stora delstaten Wyoming, fokuserade på hennes övertygelse om att presidentvalet 2020 inte var, trots massiva och avgörande bevis för motsatsen, Rigged & Stolen.”

Trump tillade att ”Liz Cheney är en dåre som spelade rakt i händerna på dem som vill förstöra vårt land!”

Därmed har Trump krossat ytterligare en av de tio republikaner som röstade för riksrätt. Cheney var hans värsta motståndare.