Kultur

De kallas för nättroll och aktivister av politiker och journalister. Det påstås att de drivs av rasism och hat och att de har en agenda för att störta demokratin. Documents Roger Sahlström har intervjuat delar av det digitala medborgargardet som tar fighten mot vänstern online.

Det blir allt svårare för media och vänstern i Sverige att upprätthålla den ordning och sanning de vill föra ut. Det är inte bara verkligheten som är ett problem för dem, utan även medborgarna som inte längre går med på att fostras av politiker och journalister. Svenska medier har för länge sedan slutat granska makten och försöker istället uppfostra medborgarna i allehanda frågor, såsom antirasism, genus, feminism, klimathysteri.

Folk i Sverige har tröttnat på denna uppfostran och många för nu en kamp mot den rådande ordningen. Det handlar inte bara om att aktivt rösta och få bort sosseriet och vänsterdominansen, motståndet mot socialdemokraterna, mainstream medierna och vänstriga opinionsbildare är ett intellektuellt krig online och många menar att det är ett kulturkrig. Å ena sidan vänstern med sina uthängningar, och känsloargument, som tar för givet att de har rätt och på andra sidan deras motståndare som enträget debunkar, avslöjar och ifrågasätter dem.

Document har intervjuat ett antal framträdande personer som finns på sociala plattformar. Åsiktsmässigt befinner de sig alla i olika läger, men gemensamt för dem alla är att de brinner för sin sak och de skäms inte för att ta plats. En del har valt anonymitet och andra är öppna med vilka de är.

DEL 1 Grävaren

En av många framträdande profiler på Twitter som gräver är Plainview. Han har med hjälp av sin nyfikenhet och sitt rättvisetänk legat bakom många avslöjanden. Han tog bland annat fram information kring en SSU:are i Örebro som vill misshandla en ung tjej. Som privatperson har han gjort det som “riktiga” journalister borde göra; han har vågat ställa frågor och vara kritisk.

-Du gräver, ställer saker mot varandra och ställer de frågor som journalister inte gör. Vad driver dig?

–Jag älskar mitt land och mitt land är under attack. Det är det enkla svaret. Sen tror jag det också spelat in att jag inte har barn. Det är något jag ofta sörjer, men det gör mig dels mindre sårbar för eventuella attacker, dels får jag en jäkla massa tid och kärlek över att lägga på Sverige, för att göra skillnad som det så klyschigt heter. Tanken på att dö efter att endast levt en egocentrisk existens utan att ha gjort något avtryck skrämmer mig.

De flesta av oss upprörs över tillståndet i vårt land men jag kände att för mig räckte det inte med att bara säga ”Jävla Aftonbladet” eller forwarda en Samnytt-artikel. Jag valde att granska de som granskar – journalisterna. Deras bekvämlighet och okritiska hållning till makten är vad som gjorde att problemen i Sverige tillåtis gro. Jag vände strålkastaren mot journalistkåren och väcker medvetande hos folk genom att visa exakt hur man försöker lura dem.

-Du har har ett gäng avslöjanden och gräv bakom dig. Kan du berätta lite om var du gjort och varför.

-Jag har spårat papperslösa, avslöjat Swish-bedragare, påvisat nepotism i media, sexskandaler, jäv i myndigheter och allsköns korruption, skatteslöseri och svineri. Den som vill kan söka upp @PlainviewLegacy på Twitter. Jag ska försöka göra en sammanställning med alla mina gräv och pinna under min profil.

-Du har blivit uthängd av en brottsdömd vänsteraktivist. Är du orolig över detta?

– Nä, det är jag inte. De här människorna är tangentbordskrigare, det går inte att ta dem på något större allvar. Ta Göteborgsvänstern till exempel, dom är bara skrikiga. Ett gäng bortskämda skrikiga ungar. Man blir mest bara irriterad, det gör mig motiverad. 

-Varför tror du vänstern så gärna vill hänga ut folk? 

–De kan inte debattera och de har inte argumenten. Då blir uthängning inte bara en snabb utan kanske också deras enda möjlighet till seger. Sedan har vänstern alltid haft  närmare till denna sortens metoder. Att högern nu börjat hänga ut är ett svar på spelet som de själva startat. Och länge spelat. Att ändamålet helgar medlen är deras mantra.

-Du har tidigare sagt att saker ska vara sant, du är en sanningsextremist?

-Haha, bra där. Men sanningsjunkie eller orättvisallergiker är kanske ännu bättre.

-Det har ju påståtts från flera håll att det finns trollfabriker som sprider hat och hot online. Är ni organiserade så? Sitter ni på så kallade trollfabriker?

– Jag har bara sett en enda trollfabrik och det är vänsterns, även känd som Sveavägens trollfabrik. Bevisen vi sett sen 2015 har hela tiden pekat på främst Socialdemokraterna.

Annika Strandhäll har ju blivit påkommen med dubbla konton, likaså författaren Daniel Suhonen. Aftonbladets Anders Lindbergs twittrande kan i sig ses som sofistikerad trolleri. Men lejonparten av trollandet görs av folk från facket universiteten, klimatrörelsen och  det gamla censurnätverket #jagärhär

-Vad vill du uppnå? Vad är målet?

– Jag är en nagel i ögat på maktmissbrukarna, trots att jag bara är en boomer med Google och twitterkonto. Så gott som all altmedia har gjort minst 1 artikel baserat på mina gräv. Mina uppgrävda tweets har lästs upp i TV, eller gett ringar på vattnet som fått andra att ställa frågor. Men framförallt vill jag få fler att göra det jag gör. Gräv, exponera, ifrågasätt. Allt man behöver är en internetuppkoppling, en intakt moralkompass, lite tid och lite tålamod. Vi har bara ett Sverige.