Kultur

Det blir allt vanligare att privatpersoner börjar arbeta med journalistik och ger sig ut i verkligheten och ställer de frågor som andra journalister missar eller undviker av politiska skäl. Altmediesajter och journalistik från folket, så kallad medborgarjournalistisk har en stor plats i den mediala och politiska sfären i Sverige. Många menar att det är ett misslyckande, andra att det är en absolut nödvändighet för demokratin.

Document fortsätter med sin intervjuserie med Sveriges digitala medborgargarde. I första delen intervjuades Plainview, en privatperson som ligger bakom omfattande avslöjanden och som gör research som han delar med sig utav online. 

Det påstås i Sverige att medierna i Sverige blir allt sämre och de mer och mer får en politiskt vinklad prägel. I och med detta så har alternativa medier under åren växt fram i Sverige. Allt från stora sajter som Fria Tider, Samnytt och till Youtubekanaler. Begreppet medborgarjournalistik har satt sig och det är många som i dag antagit rollen som medborgarjournalister.  De mest kända och framträdande i Sverige är Katerina Janouch och Joakim Lamotte. Men det finns många fler privatpersoner som gör efterforskningar, skriver och gör reportage. En av dessa är “Sverigebilden”, som finns på Twitter och Youtube.

Deras arbete har påverkat kulturen och politiken i Sverige. Frågor som för några år sedan var helt omöjliga eller som politiker inte vågade förhålla sig till är i dag mainstream inom politik och media. Migration är en fråga som under flera år undvikits, i dag så talar till och med socialdemokraterna om de problem som uppstått på grund av en för slapp inställning i migrationsfrågan.

Sverigebilden är en medborgarjournalist som i flera år ställt frågor till folk på stan och han har gjort ett stort antal reportage med ganska enkla medel och sin nyfikenhet. Hans reportage är många gånger underhållande och avslöjar ofta de tankefel och logiska brister hos de han intervjuar. 

Mannen bakom Sverigebilden bor i Göteborg och han vill just nu vara anonym. Inte som så att han är rädd. Han anser bara att han vill komma ut med sin identitet när det passar honom. 

Du har under många år drivit en kanal på Youtube som heter Sverigebilden där du frågor folk på stan. Vad fick dig att börja med detta?

–Jag saknade de lite längre intervjuerna, man får aldrig höra några längre intervjuer utan allt var/är så nedklippt. Jag vill höra vad folk tycker och tänker, jag vill att folk ska utveckla sina svar. Varför man tycker det ena eller det andra och låta folk prata till punkt.

Vilken relation har du till journalistiken?

– Ingen, jag har ingen utbildning i det utan jag ville prova och se ifall jag kunde göra något vettigt av det hela. Se ifall det fanns något intresse av att höra andra människor svara på frågor.

Du tillhör vad man i Sverige nedsättande kallar för alternativmedia är du en del av alternativmedia?

– Jag vet inte om jag vill kalla mig för alternativmedia utan kanske mer som “SVT Plus”. Vad jag menar med det är att jag försöker fylla ett tomrum som SVT inte täcker idag.

Vad driver dig?

– Jag är nyfiken och driven, nyfiken på mötet med helt främmande människor som speglar samhället oavsett vilken bakgrund du har, ålder, kön eller religion.

Begreppet medborgarjournalistik har blivit stort i och med att alternativ till medierna kommit.  Tidningar som AB och Exp har haft monopol på nyheter och tolkningen av saker. Sen kom altmedia. Varför tror du altmedia är så stort i Sverige?


– Allt fler tycker att de inte vill bli uppfostrade i vad de ska tycka och tänka. Bara på några få år så har jag märkt en tydlig förändring och det är att folk vågar berätta vad de egentligen tycker och tänker. Folk är inte så PK längre.

Vad är det du vill uppnå/förändra med det du gör?

– I början fanns ingen riktig tanke mer än att jag var nyfiken på vad andra människor tyckte i olika frågor. Sen har det blivit mer viktigt att andra kan ta del av olika frågor som rör oss alla i samhället. Jag vill att man ska kunna hålla en diskussion och inte hålla på med pajkastning. Jag vet att det finns många människor  där ute som inte kan dela sina politiska åsikter helt fritt och det är pga. åsiktskorridoren. 

Många är rädda för att förlora vänner, vill inte ha bråk inom familj och släkten, folk har även förlorat sina arbeten. Många har flytt totalitär stater och offrat mycket för att komma till ett fritt och ett demokratiskt land som Sverige och då tycker jag det är väldigt viktigt att använda sig av den möjligheten och rätten vi har och det är yttrandefrihet

Kanalen Sverigebilden drivs ideellt och är politiskt och religiöst oberoende.  Vill man stödja Sverigebilden så får man gärna donera en slant.

Beställ en T-shirt, maila till: sverigebilden@protonmail.com

PayPal https://www.paypal.me/Sverigebilden

Patreon https://www.patreon.com/sverigebilden

Handelsbanken: IBAN SE12 6000 0000 0007 5642 1942

BIC/Nationellt bankid: HANDSESS