Nyheter

Det var under en föreläsning i augusti som författaren Salman Rushdie attackerades på scen. 24 åriga Hadi Matar, rusade upp på scen och knivhögg Salman Rushdie flera gånger. Nu har Rushdies agent berättat för media hur allvarliga skadorna är.

– Hans sår var djupa. Han har förlorat synen på ett öga och nerverna i en arm har skadats. Han har ytterligare 15 sår i bröstet och bålen. Det var en brutal attack, säger hans agent Andrew Wylie till den spanska tidningen El País, enligt The Guardian.

SVT skriver att zgenten inte vill berätta om Salman Rushdie fortfarande befinner sig på sjukhus, men understryker att det viktiga är att författaren kommer att överleva.

– Vi har pratat om att en sådan här attack skulle kunna ske. Så många år efter att fatwan utfärdades var den största faran som han stod inför att en okänd person kommer från ingenstans och attackerar honom, säger Andrew Wylie och fortsätter:

– Du kan inte skydda dig mot det eftersom det sker så oväntat och olyckligt. Det var precis som mordet på John Lennon.

Salman Rushdie blev världskänd efter att han 1988 gav ut boken ”Satansverserna” som delar av profeten Mohammeds liv. Boken uppfattades som kontroversiell av stora delar av den muslimska världen och boken ledde till starka protester. I början av 1989 utfärdade ayatollah Ruhollah Khomeini i Iran en fatwa och prispengar för den som dödade Rushdie.