Ur flödet/i korthet

Obama gjorde Iran till en nyckelfaktor i sin Mellanösternstrategi. Han släppte in iranska sändebud i administrationen. En av de mest kontroversiella är den tidigare ambassadören i Tyskland, Seyed Hossein Mousavian, som undervisar på Princeton.

Mousavian anklagades för medhjälp till morden på fyra kurdiska oppositionsmedlemmar på restaurangen Mykonos i Berlin 1992. Han är nu i rampljuset för en intervju han gav till tidningen Taz 1997, där han går långt för att uttrycka sitt stöd för Hizbollah och Hamas.

I en intervju med den tyska vänstertidningen Taz 1997 fick Mousavian, som då var Irans ambassadör i Tyskland, frågan om Iran stöder grupper som Hizbollah och Hamas. Mousavian verkade stödja Hamas. ”Om du med det menar att vi förser Hamas med vapen: Nej, det gör vi inte. Men om du menar att vi stöder palestinierna i deras kamp, ​​så kommer vi att göra det.”

När tidningen frågade om Iran stöder Hizbollah materiellt eller ekonomiskt, svarade Mousavian: ”Vi stödjer Hizbollah moraliskt och inte genom att tillhandahålla vapen.”

Som ambassadör kunde Mousavian inte erkänna att Iran stödde Hizbollah och Hamas med vapen, vilket skulle ha lett till utvisning, men han vågade stoltsera med politiskt stöd trots inblandningen i Mykonos-attackerna.

Mousavian är idag professor vid det prestigefyllda Princeton University. Han har nu fått ett uppdrag i utbildningsutskottet i representanthuset. Personen som släppte in honom i värmen i USA var Obama. Mousavian kom så långt att amerikanska militärer och säkerhetstjänstemän reagerade.

Mousavian, som specialiserat sig på säkerhet i Mellanöstern och kärnkraftspolitik vid Princeton University, bjöds in till Vita huset minst tre gånger av Obama-administrationen, enligt Washington Free Beacon, och han var inbjuden att tala vid ett stort militärt evenemang som organiserades av U.S. STRATCOM i augusti 2023 under Biden-administrationen.

I kongressbrevet, som först erhölls av Fox News Digital, står det att Mousavians deltagande i STRATCOM-symposiet ”berörde medlemmar av Armed Services Committees i både kammaren och senaten. Dessutom finns det aspekter av detta ämne som berör oss som ledamöter av House Committee on Education and the Workforce.”

Mousavian hamnade också i skottlinjen 1992, efter att ha signalerat sitt stöd för Khomeinis fatwa mot Salman Rushdie.

En rapport från Reuters den 5 november 1992 med titeln ”German Opposition Wants Iranian Envoy Expelled” uppgav att ”…Hossein Mousavian kallades till det tyska utrikesministeriet efter att han i en radiointervju sagt att Bonn inte skulle agera mot sina handelsintressen med Iran för att stödja Rushdies begära att få dödsdekretet upphävt.”

Reuters-rapporten fortsatte: ”Socialdemokraten Freimut Duve sa till parlamentet i en speciell debatt om vad som har blivit känt som ’Rushdie-affären’ att Mousavian borde lämna Tyskland eftersom han inte respekterade landets lagar.”

I radiointervjun efter Rushdies framträdande försvarade Mousavian den historiska islamiska praxisen med dödsstraff för hädelse.

I intervjun med Taz 1997 avvisar han Mykonos-domen, som fann Hizbollah-agenter skyldiga. Men andra iranska underrättelseagenter som hoppade av identifierar Mousavian som en nyckelfigur i dödandet av iranska oppositionsfigurer i Europa.

Enligt en artikel från 1997 i Berlin-tidningen Der Tagesspiegel sa Abolghasem Mesbahi, en före detta hög iransk underrättelseofficer, till en domstol i Berlin under Mykonos-rättegången: ”Mousavian deltog i de flesta av [den iranska regimens] brott som ägde rum i Europa.”

Men Mousavian är inte den enda före detta iranska ambassadören som fått en plats vid ett amerikanskt universitet.

Mohammad Jafar Mahallati var FN-ambassadör 1987-1989. Men det hindrade honom inte från att få en lärartjänst vid Oberlin College i Ohio, där han undervisade fram till november 2023.

Mahallati var Irans tidigare ambassadör i FN från 1987 till 1989. Oberlin College avskedade Mahallati i november 2023 efter en rad skandaler, Mahallati hade bland annat varit tydligt pro-Hamas och framfört krav på förstörelse av den judiska staten. Enligt Amnesty International hjälpte Mahallati till att dölja den iranska regimens massmord på 5 000 iranska dissidenter 1988.

Man kan fråga säg hur någon kan vara ambassadör för USA:s dödsfiende Iran, som höll amerikanska diplomater som gisslan i 444 dagar, vara inblandad i mord på regimens motståndare, och trots det bjudas in för att undervisa på ett amerikanskt universitet – och det utan att behöva dölja sina åsikter.

Svaret på det är USA under Obama. En tredje diplomat, Robert Malley, stängdes av från utrikesdepartementet förra året och fråntogs sitt säkerhetsgodkännande av skäl som ännu inte är klarlagda. Han ledde en hel operation för att placera iranier i nyckelpositioner i administrationen.

Det verkade obegripligt, men blir lite mindre obegripligt när man läser om Moousavians och Mahallatis karriärer.

Länk till citerad text: https://www.foxnews.com/world/iranian-academic-princeton-university-accused-publicly-supporting-hamas-hezbollah-terror-groups

Les også