Ur flödet/i korthet

Kvinnorna förlorar, på område efter område – år 2024! De största och mest smärtsamma förlusterna lider kvinnor i den islamiska världen, kvinnor som på global basis uppgår till omkring 900 miljoner människor. De flesta lider av en fundamentalism som bara blir djupare och mer skrämmande med åren.

Den holländske författaren Ruud Koopmans satte ord på eländet när han för fem år sedan gav ut boken Het vervallen huis van de Islam (Islams förfallna hus).

Boken beskriver hur den islamiska världen är ”allt mer präglad av krig, terror, ekonomiskt misslyckande och brist på demokrati”. Och inom de islamiska länderna är det kvinnor, homosexuella och religiösa minoriteter som förtrycks och förföljs.

Hur länge kan islamisk fundamentalism pågå?

Författaren ställer en viktig fråga: Hur kunde en stor civilisation, som under de första århundradena av sin existens gjort så stora framsteg, hamna så långt efter?

Den muslimska världen är stor och befolkningen ökar snabbt. Men i de flesta muslimska länder är kvinnor förtryckta. Minderåriga kvinnor tvingas in i äktenskap. I sharias namn berövas kvinnor föräldraauktoriteten över sina barn efter en skilsmässa.

Kvinnorna är andra klassens medborgare. I vissa länder mördas eller fängslas kvinnor efter en våldtäkt, anklagade för ”samlag utanför äktenskapet”.

Koopmans menar att en stor del av problemen beror på de fundamentalistiska strömningarna inom islam, strömningar som särskilt spridit sig de senaste 40-50 åren, och som idag ”håller en stor del av den islamiska världen i ett strypgrepp”.

Saudiarabien leder FN:s kvinnoforum

Så – i april 2024 – detonerar mediabomben som får anständiga människor över hela världen att dra efter andan av häpnad: FN har utsett Saudiarabien till ordförande för World Commission on Women (CSW). I det naiva Norge är nyheten registrerad som en bland många. Detta kan till viss del förstås i ljuset av krigshoten. Ändå hittade Aftenposten en anledning att säga ifrån på skarpen: Christina Pletten använde titeln ”Kvinner kan godt miste tålmodigheten nå – Saudi-Arabia er valgt til leder av Verdens kvinne­kommisjon. Det burde ikke være mulig” (Kvinnor kan tappa tålamodet nu – Saudiarabien har valts till chef för World Commission on Women. Det borde inte vara möjligt.).

Omvänd kvinnokamp

Pletten skriver om hur kvinnors kamp går baklänges och om ett patriarkat på frammarsch. Konservativa länder arbetar i en grupp på 25 som kallar sig Friends of the Family, med nationer som Iran (!), Qatar, Saudiarabien och – Ryssland! Pletten i Aftenposten skriver vidare: ”Nu vill saudiaraberna använda FN som tvättmaskin för sitt slitna rykte. Och de är på god väg”.

Vad händer annars hemma i vårt vackra land?

Nej, inte så mycket. Inget stort annat än sorgen över dåligt väder kring påsk och ramadan. Den islamiska högtiden slutar den 9 april, ett dystert datum som för oss mest markerar Wehrmacht-attacken mot Norge.

Men just det, ja! Precis vid påsk hamnade ett exemplar av tidningen Utsyn i min brevlåda – det är Lutherska Missionsförbundets officiella organ. I tidningens plastficka hittade jag även en A-4 om ”Vårens gåva 2024”, som ”ska visa vägen till fred och frihet”, som titeln överst på bladet lyder.

Kvinnomisshandel – trots allt ramadan

Där står bland annat:

”I dessa dagar markeras Ramadan över hela den muslimska världen, inklusive Indonesien och flera andra av våra missionsfält. Fastan är en av islams fem pelare, en plikt för alla troende muslimer.”

Och vidare kan man läsa:

”Vi är en del av en världsomspännande familj. Och Gud, vår far, har bett oss att förmedla evangeliet så att alla kan välja att följa honom. Vi vet att många muslimer är andliga sökare under ramadan. Vi ber att våra utsända får visa fler människor vägen till Jesus och hans frälsning”, står det i texten ovanför Missionsförbundets bankgiroblankett.

Fromma önskningar kan vara legitima och välkomna. Så vi unnar oss att även läsa resten av texten ovanför girot:

”Men det kan bli dyrt att bli en del av Guds familj. Några av våra sändebud berättar om en troende kvinna de känner som misshandlas av sin egen familj. Hon är vår syster. Vi ber för henne”, står det i brevet.

Att bli misshandlad av den egna familjen är ett fenomen som vi känner mycket väl till från otaliga rapporter som strömmar ut från islamiska länder. Förtryck i stor skala. Och misshandel i den egna familjen, av både ung och gammal. Barn och kvinnor.

Vår grundläggande naivitet

Likaså – och inte minst – känner vi igen den nästan allomfattande naiviteten när islam nämns i tryck och i tal.

Hur länge kommer världen att stå ut med den fundamentalistiska praktiken i den islamiska världen? Den dagliga kränkningen av allt som heter människovärde?

Frågan riktar sig till FN:s kvinnoforum och till Saudiarabiens ledare, kronprins Mohammad bin Salman, blivande chef för samma forum.

Les også