Ur flödet/i korthet

Richard Dawkins är en evolutionsbiolog, men ännu mer känd som ateist och religionskritiker, och har bland annat författat boken Gud – en vanföreställning (The God Delusion, 2006). Men han är särskilt skeptisk till islam, och nu tvekar han inte att kalla sig kulturkristen, med vad som måste uppfattas som ett kulturellt försvar av kristendomen.

Inte minst har ramadan-dekorationerna i London bekymrat honom. I en intervju med den brittiska radiokanalen LBC säger han att han blev ”slightly horrified”, det vill säga smått förskräckt, när den brittiska huvudstaden hängde upp halvmånar för att dekorera till ramadan, istället för påskdekorationer. Som ni vet är påsken en av de viktigaste högtiderna i väst.

– Jag anser att vi är ett kulturkristet land, och jag kallar mig för kulturkristen. Jag är inte troende, och det finns en viss skillnad mellan att vara en troende kristen och en kulturkristen. Jag älskar psalmer och julsånger och känner mig på sätt och vis hemma i den kristna etosen (moral, karaktär, ideal etc.; reds. anm.). Enligt mig är vi ett kristet land, säger Dawkins och pratar sedan om Storbritannien.

Vi vet inte om Dawkins skulle ha blivit ännu mer förskräckt av att höra att huvudstaden i det gamla vikingalandet Norge, efter tusen år av kristendom, också har pyntat huvudstaden med halvmånar för ramadan, och att det som var ett konservativt parti, Høyre, både stod för dekorationerna och bjöd in till ramadanfest i Oslos rådhus inför påsk. Men gissningsvis så har han snappat upp trenden med ökande islamisering i Västeuropa. Vilket inte längre kan sägas vara någon smygislamisering.

Muslimen Asif Aziz, född i Malawi, finansierade Ramadan-dekorationerna i London, genom Aziz Foundation. Azis äger också Trocadero and Criterion Building vid Piccadilly Circus. Han vill göra om den förra till en moské. London har också en muslimsk borgmästare, Sadiq Khan med rötter i Pakistan. Foto: Skärmdump från Facebook.

Richard Dawkins har uppfattat att antalet kristna i Storbritannien minskar, vilket han enligt intervjuer är nöjd med, men han säger samtidigt att han kommer att sörja om katedralerna och övrig kristen kultur, som man möter när man lever i kristna länder, försvinner. Som om dessa två fakta inte hör ihop: Utan kristna, inga kyrkor och kristen kultur, så länge man inte nöjer sig med muséer utan innehåll. Han verkar börja förstå att något annat kommer att fylla tomrummet om kristendomen verkligen försvinner.

Färre kristna fler moskéer

– Jag tror att det skulle betyda något, åtminstone om vi ersatte (kristendomen med) någon annan religion. Det vore verkligen hemskt, säger Dawkins, enligt Breibart, som har skrivit om intervjun.

Dawkins tillfrågas om han anser att det är ett problem om antalet kyrkobesökare minskar, samtidigt som allt fler moskéer byggs runt om i Europa:

– Ja, det gör jag, säger ateisten.

Samtidigt menar han att han måste välja sina ord noggrant, kanske med tanke på att hans ateistiska ”kollega” Salman Rushdie attackerades och försöktes dödas av en islamist så sent som 2022. Ändå säger han ganska tydligt:

Islam kvinnofientligt

– Om jag måste välja mellan kristendom och islam kommer jag att välja kristendom, varje gång. Det verkar vara en i grunden anständig religion, och jag tror inte att islam är det.

Han tillfrågas sedan vad han inte tycker är anständigt med islam, och Dawkins svarar:

– En aktiv kvinnofientlighet främjas, vilket jag tror främjas av islams heliga böcker. Jag pratar inte om enskilda muslimer, som är något annat. Men islams doktriner, haditherna och Koranen är fundamentalt fientliga mot kvinnor, fientliga mot homosexuella. Och det slutar med att jag säger att jag gillar att leva i ett kulturellt kristet land, även om jag inte tror på ett enda ord av den kristna tron.

Ateisten Ayaan Hirsi Ali blev kristen

Sedan är frågan om Dawkins så småningom kommer att ta steget och följa i Ayaan Hirsi Alis fotspår, den ivriga ateisten med ursprung i Somalia som kom ut som kristen före jul. För övrigt efter att först ha varit både vanlig muslim och islamist i Muslimska brödraskapet i sitt hemland Somalia. Hon blev ateist som asylsökande i Nederländerna och bor nu i USA.

– Jag har vänt mig till kristendomen för att jag till sist upplevde att ett liv utan någon andlig tröst blev outhärdligt – faktiskt nästan självdestruktivt. Ateism misslyckas med att svara på en enkel fråga: Vad är meningen och syftet med livet? Så skrevHirsi Ali i en lång krönika i nättidningen Unheard innan jul. En text som också nämndes i Document, och blev omtalad världen runt.

Eller som en nättidning skrev vid det tillfället; att Ayaan Hirsi Ali nu träder fram som kristen är nästan lika förvånande som om Richard Dawkins skulle bli präst.

Les også