Nyheter

Dragshowartisterna Lady Busty och miss Shameless skulle berätta sagor för Trelleborgs barn under det kommande sportlovet. Nu har evenemanget stoppats av SD-politiker i kommunen, skriver SVD.

”Med Lady Busty och Miss Shameless får du uppleva en sagostund där världen får vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är” – så lyder beskrivningen av den sagostund som det hbtq-certifierade biblioteket bokat till sportlovet 2023.

Nu är sagostunden avstyrd av kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande Magnus Isgren (SD).

– Vi kände att kanske just i det här fallet får vi gå in och stoppa. Det är främst namnvalet som stör. Om man kallar sig ”Babsan” eller liknande så var så god, säger Magnus Isgren till tidningen.

Jörgen Flink, kultur- och fritidsförvaltningens chef i Trelleborg, bekräftar för Dagens Nyheter i ett mejl att man fått order om att ställa in evenemanget:

”Vi fick ett politiskt direktiv att ställa in. Vårt uppdrag är ju att följa politiska beslut och direktiv.”

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Bo Broman (SD) hävdar att frågan är en kommunal angelägenhet och vill inte kommentera.

– Som nationell kulturpolitisk talesperson har jag inget att tillägga, det är en lokal fråga, säger han.

Dragstory hour är ett koncept som startades i San Francisco 2015.  Dragstory hour ä kom till Sverige kom 2017, men det är först nu som evenemanget har börjat väcka sådan upprördhet att flera biblioteksverksamheter har kritiserats för att transor läser sagor för barn.

Björns Söder skriver på Twitter

Bra agerat! ”Bystiga damen” och ”den skamlösa vinhoran” får läsa sina sagor för vuxna istället. Håll barnen utanför detta. Att inte hela Sverige reagerar mot att barn utsätts för vuxnas sexuella böjelser är skrämmande.