Nyheter

Elon Musk har låtit en journalist gå igenom interna dokument från Twitter som visar hur företaget censurerade avslöjandet om Hunter Bidens laptop. Avslöjandet pekar på att twitter agerande påverkade utgången av det Amerikanska valet.

2020 publicerade New York post en rad avslöjanden om Joe Biden.  Avslöjandet kretsade kring en bärbar dator och innehållet på den. Trots innehållet som sades bevisa brottslighet och korruption så valde alla stora mediebolag i USA att mörklägga nyheten med förklaringen att det handlade om rysk desinformation och Fakenews. Twitter och andra sociala plattformar hindrade spridning av artikeln från New York Post. En undersökning från Twitter visar nu på att mörkläggningen kan ha varit det som kostade Donald Trump segern i valet.

Elon Musk som numer äger Twitter har lovat att låta användarna ta del av det arbete som pågick medan företaget drevs av Jack Dorsey. Journalisten Matt Taibbi har nu gått igenom interna mejl och dokument från företagets historia och hans research pekar på att Twitter med stor sannolikhet påverkade utgången av valet i USA.

Hans research visar att Twitter inför valet hade direkt kontakt med det demokratiska partiet och presidentens stab, som skickade in länkar till inlägg till Twitter som skulle raderas. Republikanerna hade också en sådan kanal, men enligt Taibbi påverkades valarbetet starkt av att Twitters medarbetare under den tiden till mycket övervägande del röstade på demokraterna.

När det gäller Hunter Biden-avslöjandet visar Matt Taibbi hur de ansvariga på Twitter resonerade i samband med beslutet att censurera nyheten. Det visar sig att man tidigt bestämde sig för att hävda att artikeln byggde på ”hackat material” och att den därför inte fick spridas.

”Beslutet fattades på de högsta nivåerna i företaget, men utan vd:n Jack Dorseys vetskap”, skriver Matt Taibbi. Nyckelrollen spelades istället av policychefen Vijaya Gadde.
”Hacking var ursäkten, men inom några timmar insåg nästan alla att det inte skulle hålla. Men ingen hade modet att ändra beslutet”, skriver en tidigare Twitteranställd enligt Taibbi.
Enligt Elon Musk kommer den andra delen av granskningen av Twitters censur att släppas senare i veckan.