Ur flödet/i korthet

När nyheten om Hunter Bidens bärbara dator blev känd 2020 avfärdades den först som rysk desinformation. Nu används den som officiellt, legitimt bevis i Hunters federala rättegång i Delaware.

Fox News har tittat närmre på de mest sensationella tillfällena där ”den bärbara datorn från helvetet” avfärdades som illegitim.

Politico var först med att publicera brev från amerikanska underrättelsetjänstemän

Strax efter att Hunter Biden-berättelsen publicerades av New York Post den 14 oktober 2020, var media snabba med att antyda att den bärbara datorn var en del av en komplex operation av Ryssland för att påverka det amerikanska presidentvalet.

Medieberättelsen härrörde delvis från ett öppet brev skrivet av 51 före detta amerikanska underrättelsetjänstemän, som hävdade att den bärbara datorn hade alla klassiska kännetecken för en rysk underrättelseoperation. De föreslog att e-postmeddelandena på den bärbara datorn kan ha hackats och ändrats av Kreml för att anklaga Hunter.

Brevet rapporterades och cirkulerades först av Politico, som hade rubriken: ”Hunter Biden-historien är rysk desinformation, säger dussintals före detta underrättelsetjänstemän”.

Bland undertecknarna fanns tidigare chefen för National Intelligence James Clapper – nu CNN-analytiker, tidigare CIA-chefen John Brennan och tidigare CIA-chefen Jeremy Bash, som båda är MSNBC-analytiker. Clapper tog senare avstånd från brevet.

Politico och ledaren som undertecknade brevet är under förnyad granskning efter att den bärbara datorn infördes i bevis tidigare i veckan och certifierades legitim av FBI som en del av Hunters federala rättegång i Delaware, skriver Fox.

När Fox bad Politico om en kommentar, betonade de att artikeln klargjorde att anklagelserna om rysk inblandning var åsikter från de tidigare högsta underrättelsetjänstemännen, inte Politico.

Twitter använder sin makt, blockera den bärbara berättelsen och straffa New York Post

När New York Posts ”bombshell report” först publicerades några veckor före valet 2020 var Twitter snabba med att begränsa eller blockera delning av historien i en aldrig tidigare skådad koordinerad aktion, skriver Fox. Den tidigare Twitter-vd:n Jack Dorsey har också erkänt att det var fel av plattformen att ingripa i Hunter Biden-fallet.

Twitter, gick långt för att förhindra att New York Posts berättelse delas och hävdade att den kom från ”hackad” information, vilket var osant.

Teknikjätten hindrade någon från att twittra artiklarna eller dela dem privat via snabbmeddelanden. Twitter blockerade till och med The Posts konto och sa att det bara kunde låsas upp igen om de raderade tweets som främjade rapporten. Posten vägrade och fick så småningom tillgång till sitt konto.

60 minuters intervju från ”helvetet”

Ett av de mest minnesvärda samtalen om Hunters bärbara dator var intervjun med Trump på CBS ”60 Minutes” strax efter att NYP avslöjat saken, skriver Fox. Trump kallade händelsen en av de största skandalerna han någonsin sett, men Stahl insisterade på att det inte var möjligt att dra slutsatsen att den bärbara datorns innehåll var äkta.

– Ursäkta, de hittade den bärbara datorn, Lesley, sa Trump, medan Stahl upprepade gånger sa att det inte gick att verifiera.

Stahl avvisade också Trumps förslag att Hunter var inblandad i en skandal.

Stahls arbetsgivare, CBS News, bekräftade 2022 via sin egen rättsmedicinska undersökning att den bärbara datorn och dess innehåll var äkta. Erkännandet fick många Trump-allierade att smutskasta Stahl, och Hunter Bidens rättegång har lett till kritik av den erfarna journalisten.

NPR kallar den bärbara berättelsen för en distraktion

National Public Radio (USA:s svar på NRK) publicerade en kommentar om saken samma dag som Joe Biden och Donald Trump skulle delta i den andra presidentdebatten. NPR hade fram till dess ignorerat skandalen kring Hunters bärbara dator.

NPRs chefredaktör Terence Samuel skrev:

– Vi vill inte slösa vår tid på berättelser som egentligen inte är berättelser, och vi vill inte slösa bort lyssnarnas och läsarnas tid på berättelser som bara är rena distraktioner. Och för att vara helt ärlig så var det vårt beslut, det här var … en politiskt styrd händelse och vi bestämde oss för att behandla det så.

Kommentaren kom som svar på en NPR-radiolyssnare som inte kunde förstå varför historien hade ignorerats.

NPR fortsatte senare med att antyda att den bärbara datorn hade misskrediterats av amerikansk underrättelsetjänst och i oberoende utredningar av nyhetsorganisationer.

Joe Biden: Historien om den bärbara datorn var en ”hög med skräp”

Under den senaste presidentdebatten mot Trump 2020 sa Biden att historien om den bärbara datorn var en ”hög med skräp” som ”ingen tror”.

– Det är 50 före detta nationella underrättelseofficerare som sa att det han anklagar mig för är en rysk anläggning.

Hans kommentarer fick inga motfrågor från debattledaren.

Vita huset hade tidigare varnats av amerikansk underrättelsetjänst för att Rudy Giuliani, Trumps dåvarande personliga advokat, var måltavla för en rysk operation för att ge falsk information till den dåvarande presidenten.

Giuliani hade den bärbara datorns hårddisk i sin ägo innan den överlämnades till New York Post.

Dåvarande och nuvarande Biden-anställda Kate Bedingfield, Andrew Bates och Neera Tanden framförde också anklagelserna om rysk desinformation baserat på brevet från underrättelsetjänsten.

”Berättelsen om Hunter Biden är rysk desinformation, säger dussintals före detta underrättelsetjänstemän”, skrev Jen Psaki, som senare tjänstgjorde som Vita husets pressekreterare, som retweetades av nuvarande inrikespolitiska chefen Susan Rice.

Efter att president Biden tillträdde har flera nyhetsorganisationer, inklusive CNN, MSNBC, NBC News, CBS News, The New York Times, The Washington Post, Politico och NPR, i viss mån bekräftat den bärbara datorns legitimitet.

Fox News har nått Twitter, Facebook, 60 Minutes och NPR för att få en kommentar.

Biden labels Hunter Biden laptop scandal a ’Russia plant’.