Nyheter

Traditionellt luciafirande som tomtar, pepparkaksgubbar och stjärngossar väljs bort på Mariehemsskolans luciatåg. Luciatåget ska enligt skolan vara könsneutralt och utan religiösa inslag. Efter krav från muslimska elever och föräldrar så kommer luciafirande på Mariehemsskolans lyfta bort de kristna traditionella delarna.

– Vi är en konfessionsfri skola och har därför valt att ta bort julinslagen, säger körledaren Jörgen Persson.

Tidiagare så har det varit fler deltagarna i luciatåget, men SVT rapporterar att flera elever med ”annan religiös tro” än den kristna hoppade av under repetitionerna.

– En del föräldrar var inte bekväma med barnens deltagande eftersom lucia förknippas med julen, så i år har vi har varit tydliga med att arrangemanget inte kommer ha koppling till någon särskild religiös tro, säger körledare Jörgen Persson till SVT.

Lussetåget kommer inte heller att sjunga traditionella luciasånger eller sånger med kristet innehåll. Körledaren menar att skolan har exkluderat många barn genom åren för att svenska skolor har haft ett så stort fokus på luciafirandet och att det varit ”så otroligt traditionellt kristet”

Faksimil SVT

Barnen ska klä sig neutralt med glitter och ljus och lucian kan vara antingen pojke eller flicka.

Se det luciafientliga inslaget hos statliga SVT.