Nyheter

På måndagen avslöjade försvarsminister Pål Jonson (M) att man förbereder ett avtal med USA om att placera amerikansk militär och amerikanskt krigsmateriel i Sverige.
Regeringen är noggranna med att inte kalla militära baser för baser. Istället hänvisar man amerikanska militärt material och byggande som ”militära baseringsområden”.

Avtalet med USA går under namnet Defence Cooperation Agreement, DCA, där Sverige ger USA klartecken att bygga ”militära baseringsområden” för amerikanska soldater och amerikanskt krigsmateriel.

I ett pressmeddelande skriver regeringen:

Säkerhetsläget i Europa har ändrats fundamentalt med Rysslands oprovocerade aggression mot Ukraina. Det nya, försämrade säkerhetsläget innebär att Sverige behöver kunna agera snabbt på en komplex säkerhetsutveckling – enskilt och tillsammans med andra.

Förslaget har möts av kritik av bland annat SVTs Mats Knutsson som menar att man använder sig av en liknande strategi som i Norge.

”Liknande arrangemang i Norge har kritiserats för att vara ett sätt att indirekt skapa amerikanska baser, utan att kalla dem det”, sa Mats Knutsson i en analys på SVT:s hemsida. Mats Knutson tror inte att socialdemokraterna kommer att göra en större politiskt sak av det hela. Utan kommer istället att göra vad de kan för att få det att framstå som om det rör sig om en socialdemokratisk  ide från tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Regeringens pressmeddelande