Nyheter

I dag undertecknade utbildningsminister Mats Persson Artemisavtalet som innehåller ett antal principer för utforskning av och uppförande i rymden. Det ger även Sverige möjligheter att delta i den internationella USA-ledda satsningen Artemisprogrammet.

– Sverige har en avancerad rymdsektor och samhällsnyttan med rymdforskning och rymdverksamhet har ökat i betydelse. Genom att ansluta oss till Artemisavtalets principer stärker Sverige såväl det strategiska partnerskapet med USA på rymdområdet som svensk rymdforskning och rymdindustri, vilket i sin tur också stärker Sveriges totalförsvarsförmåga, säger utbildningsminister Mats Persson.

Artemisavtalet representerar en viktig politisk överenskommelse framlagd av det amerikanska rymdorganet NASA. Dess huvudsakliga mål är att främja den mänskliga utforskningen av våra närmaste himlakroppar, särskilt genom initiativet Artemisprogrammet, vilket strävar efter att etablera en permanent bas på månen. Detta avtal tjänar som en riktlinje för internationellt samarbete inom rymdforskning och bygger på principerna i Rymdfördraget och andra relevanta FN-konventioner.

Ursprungligen undertecknades Artemisavtalet i oktober 2020 av USA och sju andra nationer. Sedan dess har ytterligare 31 länder, inklusive Sverige, anslutit sig, vilket innebär att totalt 38 länder nu är engagerade i detta viktiga initiativ.

Artemisavtalet innehåller flera principer kring utforskning av rymden. Även frågan om att bevara det gemensamma kulturarvet som finns ute i rymden berörs. Det kan handla om historiska farkoster och landningsplatser på olika himlakroppar – inte minst på månen. Dessa platser och föremål är likt jordens kulturarv av vikt för framtida generationer för förståelsen av människans utveckling och världen kring oss.

– När Sverige nu ansluter sig till Artemisavtalet stärker det ett redan robust svensk-amerikanskt samarbete inom teknologi och rymdforskning. Det utökar också ett omfattande internationellt partnerskap som fokuserar på att genomföra rymdforskning på ett säkert, transparent och ansvarsfullt sätt. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med detta viktiga initiativ, säger Erik D. Ramanathan.