Nyheter

Bandet Sabaton tilldelas priset som årets folkbildare 2022 av föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Priset som årets förvillare går till Aftonbladet och Expressen.

”Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt. De ger sin publik mer information än vad som ryms i deras sångtexter”, lyder juryns motivering.
Vidare skriver VoF att bandet genom sin Youtubekanal Sabaton History Channel ger detaljerade artiklar på bandets webbplats erbjuder fördjupad historisk kunskap.

– Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. I en värld där vi översvämmas av fake news och konspirationsteorier så levereras faktagranskad information från det sista håll många hade väntat sig – ett hårdrocksband, säger Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och Folkbildning, i pressmeddelandet.

Sabatons skivor har ofta historiska teman och tar upp händelser  som är  kopplade till krig och militära slag. 2022 släppte de albumet ”The War To End All Wars” vars låttexter uteslutande handlar om första världskriget.  2012 släppte Sabaton skivan Carolus Rex, som handlade om den svenska stormaktstiden, som varade mellan åren 1611 och 1719

Sabaton ströks nyligenfrån den Spotifyspellista som sammansatts inför Sveriges EU-ordförandeskap. Detta på grund av en spelning på Krimhalvön 2015 efter Rysslands annektering.

Årets förvillare blir Expressen och Aftonbladet. Bakgrunden är deras hälsoartiklar om sköldkörteln och hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon).

Enligt juryn har enskilda och förhållandevis ovanliga historier ställts mot den medicinska expertisen, där patienterna har förespråkat behandlingar med ”tvivelaktig evidensbas”.

– Det är djupt olyckligt att tidningar med så stort genomslag som Expressen och Aftonbladet ger utrymme för den här typen av anekdoter. Det är tydligt att man prioriterar sensationella historier framför att förmedla vad som är vetenskapligt belagt, säger Pontus Böckman.