Nyheter

Polisen bör få rätt att skjuta i fler situationer än vad som i dag är tillåtet. Det föreslås i en utredning som har lämnats till justitieminister Gunnar Strömmer. Lagstiftningen och rutinerna är gamla och måste därför ändras menar utredaren justitierådet Petter Asp

Hur polisen använder sina vapen regleras via den så kallade skjutkungörelsen från 1969 – som nu ska ersättas av en lag, skjutlagen, i januari 2025.

Polisen har länge se över skjutkungörelsen, som enligt regeringens pressmeddelande beskrivits som ”föråldrad och svårtillämpad i flera avseenden”.

”Förslaget inne­bär att polisen kan ha rätt att använda skjut­vapen i något fler situationer än vad som är fallet i dag. Reglerna förutses däremot inte leda till en ökad använd­ning av skjut­vapen efter­som det ställs höga krav på nöd­vändig­het och försvarlighet”, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

Justitieråd Petter Asp, som har lett utred­ningen, föreslår en ny lag som uttöm­mande reglerar när polisen har rätt att använda skjutvapen. De nya reglerna ska vara lätt att över­blicka och enkla att förstå. Förslaget inne­bär att polisen kan ha rätt att använda skjut­vapen i något fler situa­tioner än vad som är fallet i dag. Reglerna förutses däremot inte leda till en ökad använd­ning av skjut­vapen efter­som det ställs höga krav på nöd­vändig­het och försvarlighe