Nyheter

Tre svenskar har hamnat på Europols ”most wanted”-lista för 2023, vilket är en samling av Europas mest eftersökta personer inom ramen för det europeiska polissamarbetet. De namngivna individerna är Tania Gomez, Dominik Nirberg och Victor Miah.

Europol inleder varje år kampanjen ”most wanted” i november, där nästan alla EU-länder deltar. Syftet med kampanjen är att engagera allmänheten i att hjälpa till att lokalisera efterlysta brottslingar. Kampanjen inkluderar ett utskick med bilder på de efterlysta personerna, och för 2023-listan finns omkring 60 personer från olika länder, inklusive de tre svenska medborgarna.

Dominik Nirberg och Victor Miah är båda män i åldrarna 27 och 33 år. Tania Gomez är en 31-årig kvinna. Samtliga tre är efterlysta av Sverige för inblandning i narkotikaverksamhet, där Victor Miah särskilt klassificeras som ”farlig” av Europol.

Victor Miah misstänks vara en av Sveriges största kokain-grossister. Rapporter har indikerat att han greps i Bulgarien under våren 2022, men lyckades muta sig fri senare samma år, enligt uppgifter från Expressen.

Europolchefen Catherine De Bolle betonar vikten av samarbete mellan EU-länder och medborgare för att fånga efterlysta brottslingar. Eftersom dessa brottslingar ofta flyr över gränserna och försöker undkomma rättshandläggning är snabb och effektiv internationell samverkan avgörande. Genom att granska den uppdaterade ”most wanted”-listan uppmanas allmänheten att bidra till att rädda potentiella framtida offer. Europol hoppas på att genom detta samarbete kunna öka chanserna att gripa de efterlysta individerna och föra dem inför rätta.