Nyheter

Enligt en nyligen genomförd undersökning från Novus för tidningen Fokus visar det sig att 8 procent av Socialdemokraternas väljare anser att Hamas terrorangrepp mot Israel den 7 oktober var berättigat. Denna siffra står i kontrast till samtliga svarande, där 5 procent överlag anser att attacken var motiverad.

Bland Vänsterpartiets väljare stödjer 4 procent Hamas’ terrorangrepp, medan siffran är 3 procent bland Sverigedemokraternas väljare. Intressant nog rapporteras 0 procent stöd bland Moderaternas väljare.

Åldersmässigt visar undersökningen att stödet för Hamas’ terror är störst bland unga människor mellan 18 och 34 år, där 10 procent anser att attacken var berättigad. Stödet sjunker med åldern, där det bland de i åldersgruppen 35-49 år är 5 procent, 2 procent bland de 50-64 år, och 0 procent bland de 65-84 år som anser att Hamas’ terrorangrepp var berättigat.

Könsskillnader framkommer också, där stödet för Hamas’ terror är något större bland män än kvinnor, med 6 procent mot 4 procent. Det noteras dock att kvinnor är mindre benägna än män att anse att Israels militära svarsåtgärder mot Hamas är berättigade.

Vidare redovisar undersökningen att 10 procent av V-väljare, 23 procent av S-väljare, 51 procent av M-väljare och 56 procent av SD-väljare anser att Israels militära respons mot Hamas är berättigad. Övriga partisympatisörer presenteras inte separat, men uppdelat på block anser 55 procent av de blågula väljarna och 21 procent av de rödgröna att Israels militära svar är berättigat.

Judiska Ungdomsförbundet i Sverige kommenterar undersökningen och betonar att sådana sympatier utgör en samhällsfara och ett hot mot den svenska demokratin. De uppmanar Socialdemokraterna att ta ansvar för de sympatier som kan finnas inom partiet.