Samnytt skriver om en händelse på en vårdcentral i Uppsala där en läkare bad en patient att ta av sig sin huvudduk har resulterat i en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Händelsen ägde rum den 23 mars 2023, och patienten, som sökte vård för en åkomma på en kroppsdel som inte täcktes av huvudduken, kände sig kränkt av läkarens begäran.

Läkaren hävdade att det var nödvändigt att avlägsna huvudduken för att kunna undersöka hela patienten och säkerställa en hel hudbedömning. Patienten vägrade dock att följa begäran och valde istället att anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen. DO anser att vårdcentralen inte har gett en rimlig förklaring till varför läkaren begärde att huvudduken skulle tas av och anklagar vårdcentralen för diskriminering.

DO framhåller också att ovidkommande undersökningar eller osaklig behandling kan avskräcka vissa personer från att söka vård. Som ett resultat kräver nu Diskrimineringsombudsmannen Region Uppsala på 70 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan som ansågs ha blivit diskriminerad i samband med den medicinska undersökningen.

 

Faksimil Samnytt