Kristna är världens mest förföljda religiösa grupp, och 82 procent av alla kristna som dödades för sin tro förra året var från Nigeria. Det är resultatet av den senaste World Watch List från organisationen Open Doors, som även konstaterar att var sjunde kristen i världen – eller 365 miljoner människor – är förföljda för sin tro. Nigeria räknas som det sjätte farligaste landet i världen att vara kristen i.
Julfirandet i Nigeria har, sedan år 2010, präglats av återkommande och blodiga attacker mot kristna och kyrkor, och internationell media rapporterar om massakrer, kyrkbränder och fördrivningar utförda av islamister. Den senaste julen var inget undantag. I de attacker som ägde rum under julhelgen dödades närmare 200 människor och tusentals förlorade sina hem. Enligt människorättsorganisationen Intersociety har islamistiska terrorister sedan 2009 dödat över 52 000 kristna, eldat upp 8 000 kyrkor och förstört 2 200 kristna skolor.
Nu reagerar den svenska, kristna organisationen Svenska Evangeliska Alliansen (SEA). I ett öppet brev uppmanar man Sveriges regering att agera, bland annat genom att påverka det svenska biståndet till Nigeria som under förra året uppgick till över 283 miljoner kronor. Nigeria är även Afrikas största ekonomi och en viktig marknad för svenska företag.
”De återkommande och blodiga attackerna på kristna i Nigeria förtjänar större uppmärksamhet. Föreställningen att kristna bara kan vara förövare och aldrig offer sitter dock djupt rotad”, skriver Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för SEA på organisationens hemsida, och fortsätter:
”Intresset för religionsförföljelsen har dock varit svalt bland svenska politiker, företag och medier. I samband med massakern i julas har förföljelsen av kristna benämnts i media som ’etnisk och religiös oro’ och ’sammandrabbningar’ på grund av markkonflikter mellan bönder och herdar samt klimatkrisen. Som om det handlar om två jämställda parter och att klimatfrågan ursäktar kyrkattacker med tunga vapen.
Inte heller i Utrikesdepartementets rapport ’Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Nigeria’ från 2019 (som ännu inte har uppdaterats) nämns den systematiska förföljelsen av kristna. När förra utrikesministern Ann Linde (S) uttalade sig om kristnas situation i Nigeria avfärdade hon att det handlade om religiöst våld. Istället menade hon att det ’bottnar i huvudsak i bristen på tillgång till allt knappare resurser’.”
SEA och Jacob Rudenstrand menar dock att det inte handlar om konkurrens om naturresurser utan om ett folkmord på kristna, vilket bland annat den nigerianske delstatsguvernören Caleb Mutfwang och folkmordsforskaren Gregory Stanton har hävdat. SEA menar att Sveriges regering nu måste ta konsekvenserna av att man, både i den senaste utrikesdeklarationen och den i nya biståndspolitiken, menar att ett särskilt fokus ska ligga på religionsfriheten, och agera mot förföljelsen av kristna.
”Vi säger svarta liv spelar roll – så länge de inte är kristna. Då faller de prydligt in på den identitetspolitiska skalan över privilegierade och överordnade. Då blir folkmord på kristna i Nigeria enbart sammandrabbningar. Och istället för kändisupprop anklagas solidaritet med förföljda kristna för att vara ’korstågstänkande’, ’uppviglande’ och skapa motsättningar. Det är hög tid att bryta med denna orimliga hållning”, avslutar Rudenstrand.
Lämna ett svar