Nyheter

En person har dödats i en väpnad attack under en gudstjänst i Istanbul, enligt turkiska myndigheter. Enligt uppgift är flera skadade. Två maskerade män utförde attacken klockan 11.40 på söndagen, säger inrikesminister Ali Yerlikaya.

Det var den katolska kyrkan Santa Maria i stadsdelen Sariyer som drabbades. Myndigheterna arbetar med att hitta gärningsmännen, skriver Yerlikaya på meddelandetjänsten X, tidigare Twitter.

NTB-AFP-AP rapporterar om fallet.

– Vi fördömer starkt denna avskyvärda attack, skriver ministern.
Nettavisa T24 rapporterar att angriparna bar finlandsmössor när de gick in i kyrkan och öppnade eld. Personer som var på plats ska ha kastat sig ner på golvet.

Gärningsmännen lyckades sedan ta sig undan.

Enligt turkiska medier skadades flera personer i attacken, men detta har inte bekräftats av myndigheterna. Tv-bilder från platsen visar polisbilar och ambulanser utanför kyrkan.

Motivet bakom attacken är inte känt. I december grep turkiska säkerhetsstyrkor 32 personer som misstänks ha kopplingar till den extrema islamistiska gruppen IS.
De gripna ska ha planerat attacker mot kyrkor, synagogor och den irakiska ambassaden i Turkiet.

I takt med att Turkiet blir mer och mer strikt muslimskt under president Erdogan, upplever de kristna i landet en större press och osäkerhet.