Nyheter

Under kvällen förväntas Turkiet rösta om Sveriges medlemskap i NATO, vilket har fått stor uppmärksamhet internationellt. Samtidigt har den ungerska oppositionen, socialdemokratiska MSZP, begärt ett omedelbart sammanträde för att låta Ungern fatta ett liknande beslut om svenskt medlemskap.

Utrikesministern har meddelat att han kommer att bevaka omröstningen i Ankara från sitt kontor och underströk det nära samarbetet mellan Sverige och Ungern. Med 180 svenska företag etablerade i landet och inköpet av Gripensystemet, har de två länderna en stark ekonomisk relation.

Samtidigt har en interpellationsdebatt om konflikten i Gaza ägt rum under dagen, men debatten avbröts upprepade gånger av protesterande åhörare i riksdagen. Oppositionen anklagade regeringen för att göra för lite och för att inte ta en tydligare ställning mot Israels agerande i konflikten.

Utrikesministern upprepade Sveriges stöd för en tvåstatslösning, med en palestinsk stat och Israel, vilket skiljer sig från Israels premiärminister Benjamin Netanyahus hållning. Under debatten lade ministern fram ett förslag i EU om att frysa tillgångarna för israeliska bosättare och fördömde det eskalerande extremistiska bosättarvåldet på Västbanken som ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter.