Ur flödet/i korthet

FN:s generalsekreterare, den portugisiske socialisten Antonio Guterres, använder FN:s ”internationella minnesdag för slaveriets offer” för att kräva kompensation för den transatlantiska slavhandeln, för att på så sätt sona det förflutnas synder och bekämpa ”systematisk rasism” och vit överhöghet”.

Han är alltså i fin harmoni med Biden-administrationen, som inte har så mycket annat att gå till val på än anklagelser mot USA:s vita för att vara onda och ansvariga för vad några av deras förfäder gjorde för 150 år sedan.

Intressant nog nämner Guterres bara den transatlantiska slavhandeln, som enligt färska beräkningar omfattade elva miljoner svarta som tillfångatogs av andra svarta och såldes till vita slavhandlare.

Den muslimska slavhandeln, som började omkring 1 000 år före den transatlantiska, och antas ha drabbat över 100 miljoner afrikaner, måste Guterres förmodligen hålla fingrarna borta ifrån, för vem vågar stå upp mot 57 muhammedanska länder som till skillnad från USA och Europa aldrig har bett om ursäkt för sina missgärningar?

Och vem ska förresten få ersättning som ättlingar till de afrikaner som skeppades till de muhammedanska slavmarknaderna? De allra flesta var kvinnor som användes som sexslavar och om de fick barn kvävdes de vid födseln. De svarta männen kastrerades vid ankomsten till islams hus.

Det finns alltså inget att uppmärksamma där. Allt är glömt, och FN kan koncentrera sig på att peka finger åt vita män, vilket också är det som organisationen är bäst på.

Les også