Ur flödet/i korthet

SVT sände ett humoristiskt inslag där en SVT-anställd född i Irak beskrev ukrainska kvinnor som prostituerade. Nu reagerar Ukrainas ambassadör i Stockholm.

– Jag anser att sådana uttalanden är djupt kränkande och helt oacceptabla, säger den ukrainske ambassadören Andriy Plachotnjuk i ett uttalande.

Försöket till skämt kom i humorprogrammet Invandrare för svenskar, skriver Fria Tider. Där sa SVT:s egen journalist Elaf Ali följande om kvinnor från Ukraina:

– Många som kom från Ukraina fick stanna. … De är ju ljushåriga så de smälter in. Det kanske mest märks… kanske… på typ bordellerna.

Det är något som sägs i SVT, som i många år har påstått sig stå för ”alla människors lika värde”.

Bestämmelsen innebär att SVT måste «ta avstånd från» eller «bemöta» nedsättande uttalanden om folkslag. I praxis gäller detta dock bara uttalanden om araber, afrikaner och liknande, medan det är fritt fram att uttrycka sig nedsättande om europeiska folkgrupper, med undantag för judar.

Christina Hill är ansvarig utgivare för programmet, och skriver i Aftonbladet:

”Det är förstås inte aktuellt för SVT att vidta några åtgärder med anledning av detta då innehållet i programmet omfattas av den svenska yttrandefriheten”.

Elaf Ali har tidigare uttalat sig om ukrainska flyktingar, som hon menar behandlas mycket bättre än migranter från arabländer.