Nyheter

Damir Al-Ali beviljades  840.000 kronor i skadestånd av JK. Nu har det avslöjats att en utvisning av Al-Ali misslyckats. Han avvek från flygplatsen i Turkiet och försökte direkt ta sig illegalt in i EU igen med falska id-handlingar. Fyra dagar efter att ha satts på ett plan till Syrien var han tillbaka i Sverige.

2018 blev Damir Al-Ali dömd till ett fängelsestraff på 4,5 år. Han hade tillsammans med sin bror kidnappat, torterat och gruppvåldtagit två unga kvinnor i Malmö. Polisens specialstyrka räddade en kvinna som han hade kidnappat, hotat till livet och våldtagit under extremt plågsamma omständigheter i en källare i Malmö år 2017.

Senare blev han dömd till 4,5 års fängelse och utvisning. År 2021 beviljade Justitiekanslern Mari Heidenborg honom en ersättning på 840 000 kronor eftersom Högsta domstolen ansåg att han hade varit under 18 år när brotten begicks och att han därför hade fått ett för strängt straff. Det har nu kommit fram att ett försök att utvisa Damir Al-Ali faktiskt genomfördes, men misslyckades, enligt SVT Nyheter Skåne.
Den 13 december 2022 sattes han ensam på ett flyg mot Damaskus. Men under en mellanlandning i Istanbul flydde han och några dagar senare greps han av grekiska myndigheter när han försökte återvända till EU med förfalskade id-handlingar.

”Jag hade inget annat val än att lämna flygplatsen med ett falskt pass. En vän från Sverige kom till Turkiet med ett svenskt pass som liknade mitt”, hävdar Damir Al-Ali enligt SVT.

Han påstår att han inte hade giltiga biljetter för hela resan, men den förklaringen accepterar inte polisen. Grekland utvisade honom, men fyra dagar efter ”utvisningen” var Damir Al-Ali tillbaka i Sverige. Enligt SVT har enbart kostnaderna för att hålla Damir Al-Ali i förvar i väntan på utvisning kostat skattebetalarna över fyra miljoner kronor.